Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа изпълнителен указ, въвеждащ режим

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа изпълнителен указ, въвеждащ режим
Коментари Харесай

Тръмп подписа указ за защита на информационно комуникационните мрежи на САЩ от външни заплахи


Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп подписа изпълнителен декрет, въвеждащ режим на изключително състояние на отбрана на осведомително информационната инфраструктура на Съединените Щати от външни закани. Това излиза наяве от известие на пресслужбата на Белия дом.

„ Днес президентът Доналд Тръмп подписа изпълнителен декрет „ Защита на реда на доставките на осведомителни и информационни технологии и услуги “ за осъществяване на обещанията си в името на страната, се отбелязва в известието. Подчертава се, че задачата на указа е „ отбрана на Америка от непознати съперници, които интензивно и във все по-голяма степен основават и употребяват за ползите си уязвими места в осведомително информационната инфраструктура “.

„ Издадох изпълнителен укази, въвеждащ режим на изключително състояние за опълчване на опасността, която съставлява неограниченото придобиване или потребление в Съединените Щати на осведомително информационни технологии или услуги, създадени, основани, направени или популяризирани от юридически лица, които имат, които управляват или които се намират в юрисдикцията или под ръководството на непознати съперници “, се споделя в поясняващо писмо на Тръмп до Конгреса на Съединени американски щати, представен от интернационалните организации.

Указът дава компетенции на министъра на търговията на Съединени американски щати след съвещания с шефовете на други федерални институции, включително Държавния департамент, Министерство на финансите, Пентагона и разследващото ръководство да постановат възбрана върху някои търговски покупко-продажби с осведомително информационни технологии и услуги н случай, че бъде открит риск за американската инфраструктура или опасност за националната сигурност.

Указът влиза в действие от момента на подписването му, т.е. от 15 май, прецизира пък ТАСС.

Предполага се, че указът има цели главно производството на Huawei. Още през август предходната година Тръмп подписа декрет, който не разрешава на държавните институции в Съединени американски щати да употребяват съоръжение, създадено от китайската компания Huawei, а също по този начин и на ZTЕ.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР