Президентът на САЩ Доналд Тръмп отговори на критиките срещу плана

...
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отговори на критиките срещу плана
Коментари Харесай

Тръмп: Търговските войни са нещо добро и лесно се печелят

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп отговори на рецензиите против проекта му да наложи мита на вноса на стомана и алуминий, като съобщи, че Съединени американски щати не се опасяват от търговски войни, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Когато една страна (САЩ) губи милиони долари от търговия на практика с всяка страна, с която прави бизнес, комерсиалните войни са нещо положително и елементарно за печелене, написа в Туитър Тръмп.

Например, когато имаме търговски недостиг от 100 милиарда $ с някоя страна, която се прави на доста интелигентна, не търгувай повече с нея и завоюва. Лесно е!, добави американският президент.

Снощи Тръмп разгласи проекти да наложи мито от 25 % на внасяната стомана и от 10 % на алуминиеви артикули. Плановете ще бъдат публично оповестени другата седмица. Представители на Белия дом обявиха, че има още детайлности за доизглаждане.

Той е на мнение, че митата ще запазят американските работни места, само че доста икономисти споделят, че те ще доведат до покачване на цените за секторите, ползващи стомана и алуминий като автомобилната и петролната индустрия, което се унищожи работни места.

"Никой няма интерес от комерсиална война ". Това акцентира ръководителят на Световната комерсиална организация (СТО) Роберту Азеведу в рядка интервенция на организацията в комерсиалната политика на нейна членка, предадоха международните организации. Той предизвести също по този начин за заплахата от ескалация на връзките.

Европейската комисия заяви, че разполага с проект за деяние при повишение на вносните мита на Съединени американски щати за стомана и алуминий. Следващата седмица този проект ще бъде разискван от еврокомисарите, посочи представител на Европейска комисия.

Готови сме да отговорим бързо, твърдо и пропорционално, по разпоредбите на Световната комерсиална организация (СТО), добави той.

По думите на представителя до момента е имало контакти на доста нива, които не са довели до секване на желанията на Вашингтон за покачване на митата. Европейски Съюз няма да остане със скръстени ръце, сподели представителят.

Шведската компания Електролукс (Electrolux) заяви, че отсрочва планувана инвестиция от 250 милиона $ в щата Тенеси, откакто Тръмп разгласи въвеждането на високите мита върху вносната стомана и алуминий.

Компанията изчаква да види окончателните детайлности по американския проект, преди да вземе дефинитивно решение, сподели представителят. По думите му митата могат да навредят на цялостната конкурентоспособност на активността на компанията в Съединени американски щати.

Електролукс е най-големият европейски производител на домашен електроуреди.

Германски публични лица и производители на стоманени артикули предизвестиха, че Тръмп рискува комерсиална война с най-близките си съдружници, в случай че утвърди проекта си да наложи митата.

Кремъл също изрази "безпокойство " след решението на американския президент, като Москва ще "анализира деликатно " обстановката.

Много европейски столици към този момент показаха извънредно безпокойствие по отношение на това решение. Ние споделяме това безпокойствие, съобщи пред публицисти представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР