Президентът на САЩ Джо Байдън ще разговаря с колегите си

...
Президентът на САЩ Джо Байдън ще разговаря с колегите си
Коментари Харесай

Байдън: Русия избра война

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън ще беседва с сътрудниците си от Групата на седемте през днешния ден, с цел да набележат по-строги ограничения против Русия, откакто президентът Владимир Путин стартира това, което Байдън назова " преднамерена война " против Украйна.

Байдън, който беседва с украинския президент Володимир Зеленски късно през вчерашния ден, съобщи, че Съединените щати и техните съдружници ще отговорят по " обединен и съдбоносен метод " на " непровокираната и неоправдана офанзива от страна на съветски военни сили " против Украйна.

" Президентът (Владимир) Путин е избрал преднамерена война, която ще докара до пагубни загуби на човешки живот и премеждия ", уточни Байдън в изказване, оповестено късно през вчерашния ден.

То бе направено малко откакто Путин съобщи пред съветската държавна телевизия, че е разрешил военна интервенция в Източна Украйна и се чуха детонации в украинската столица Киев, както и в следения от сепаратистите град Донецк в Източна Украйна.

Белият дом съобщи, че Байдън е бил осведомен късно през вчерашния ден от държавния секретар Антъни Блинкън, министъра на защитата Лойд Остин и други високопоставени съветници. Той е възнамерявал да направи изказване в ранния следобяд, с цел да разгласи какви ще бъдат по-нататъшните последствия за Русия от дейностите на Съединени американски щати и техните съдружници и сътрудници, оповестиха от Белия дом.

Президентът на Съединени американски щати съобщи, че Вашингтон също по този начин ще се координира със съдружниците от НАТО, " с цел да обезпечи мощен, обединен отговор, който възпира всяка експанзия против алианса ".

Към Байдън, който беше вицепрезидент на Съединени американски щати и беше надълбоко зает през 2014 година, когато Русия анексира Крим от Украйна, за конферентната връзка с сътрудниците от Г-7 в Ситуационната зала в Белия дом ще се причислят Блинкън и министърката на финансите Джанет Йелън.

Байдън, който провежда първичния кръг от западни наказания против съветски олигарси, финансови институции и износа тази седмица, е подложен на напън от страна на демократите и
републиканците в Конгреса да предприеме още по-строги ограничения против Москва.

Председателят на комисията по разузнаване в Камарата на представителите Адам Шиф от Демократическата партия, съобщи през вчерашния ден пред Cи Ен Ен, че дейностите на Запада са били следени деликатно от Китай с оглед дали Пекин би могъл да извърши сполучливо навлизане в Тайван.

" Трябва да сме сигурни, че в случай че Путин продължи с тази инвазия по-мащабно... цената за Путин и Русия ще бъде осакатяваща ", сподели той.

Шиф съобщи, че Съединени американски щати и техните съдружници би трябвало да вкарат " най-строгите наказания допустимо най-скоро ", в това число дефинитивно преустановяване на проектите за стартиране в употреба на газопровода " Северен поток 2 ", свързващ Русия с Германия по дъното на Балтийско море.

В изказване след съветските офанзиви сенаторът републиканец Роб Портман изиска строги наказания, непоколебим надзор върху износа и стъпки за увеличение на военната поддръжка за Украйна и други съдружници, в това число Полша, Румъния и балтийските страни.
Тази седмица американски публични лица предизвестиха, че Москва ще заплати още по-висока цена, в случай че продължи експанзията си.
Вчера Вашингтон ускори натиска върху Путин, като наложи наказания на компанията, която построи струващия 11 милиарда $ газопровод " Северен поток 2 ", и на нейните корпоративни ръководители, стъпка, от която в продължение на месеци Байдън се беше въздържал.

Във вторник Германия замрази процедурата за одобрение на газопровода, който е построен, само че към момента не е пуснат в употреба, на фона на опасения, че той може да разреши на Москва да употребява като средство за напън енергийните доставки за Европа.

Следващите стъпки евентуално ще включват наказания против още съветски банки, в това число Сбербанк и ВТБ, ограничения за възбрана американски финансови институции да обработват транзакции за огромни съветски банки, както и надзор върху износа на американски и задгранични артикули, от електроника и компютри до полупроводници и елементи за самолети.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР