Президентът на САЩ Джо Байдън ще продължи с прехвърлянето на

...
Президентът на САЩ Джо Байдън ще продължи с прехвърлянето на
Коментари Харесай

САЩ дава F-16 на Турция

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън ще продължи с прехвърлянето на изтребители F-16 на Турция след съвещания с Конгреса, съобщи във вторник съветникът му по националната сигурност Джейк Съливан.

Съливан, който приказва преди срещата на върха на водачите на НАТО в литовската столица Вилнюс, сподели, че Байдън изрично поддържа прехвърлянето.

Турция изиска да купи F-16 за 20 милиарда долара и комплекти за рационализация за своите бойни самолети през октомври 2021 година, само че договорката беше забавена от опасенията на Съединени американски щати и други сътрудници от НАТО за ролята на Анкара в алианса.

Някои сътрудници от НАТО считат, че Турция, която през октомври 2021 година изиска да купи изтребители F-16 на Lockheed Martin Corp за 20 милиарда $ и близо 80 комплекта за модернизация за своите съществуващи бойни самолети, употребява участието на Швеция, с цел да окаже напън върху Вашингтон във военните самолети.

Съливан също сподели, че съдружниците от НАТО ще дадат " единен, позитивен сигнал " по пътя на Украйна към участие в алианса по време на срещата на върха, съществена тематика на полемиката във Вилнюс.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР