Президентът на САЩ Джо Байдън обнародва закон, който обявява за

...
Президентът на САЩ Джо Байдън обнародва закон, който обявява за
Коментари Харесай

Президентът на САЩ подписа закон, с който 19 юни става национален празник за края на робството

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън обнародва закон, който афишира за федерален празник 19 юни, на който ден ще бъде отбелязван краят на робството в Съединени американски щати, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Датата е определена във връзка освобождението на последните чернокожи плебеи в Съединени американски щати на 19 юни 1865 година.

Празникът " символизира по едно и също време дългата и сложна нощ на робството и подчинението и обещанието за по-добър ден ", съобщи Байдън на гала в Белия дом, застанал до вицепрезидентката Камала Харис. Той акцентира, че робството е " морално леке " и " първородния грях на Америка ".

" С оповестяването на 19 юни за празник " всички американци могат да усетят силата на този ден и да научат повече за нашата история, да отпразнуват постигнатия прогрес и да видят изминатия път ". Но освобождението на черните плебеи беше " единствено началото " на напъните за " извършване на обещанието за расово тъждество ", добави Байдън.

Според него чернокожото малцинство в Съединени американски щати към момента е подложено на дискриминация на пазара на труда, жилищата и в опазването на здравето.

Решението за оповестяване на 19 юни за празник беше подкрепено и в двете камари на Конгреса. Против се оповестиха единствено 14 републикански представители, напомня Агенция Франс Прес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР