Президентът на САЩ Джо Байдън и лидерите на Европейския съюз

...
Президентът на САЩ Джо Байдън и лидерите на Европейския съюз
Коментари Харесай

Среща на върха ЕС-САЩ: Единен фронт по Израел и Украйна, ултиматуми към Косово и Сърбия

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и водачите на Европейския съюз насочиха обръщение за единение във връзка с войните сред Израел и Хамас и Украйна, макар опасенията, че политическата парализа във Вашингтон може да попречи на помощта на Съединени американски щати за техните съдружници.


" Тези спорове демонстрират, че демокрациите би трябвало да се обединят ", съобщи пред кореспонденти ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, до момента в който тя и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел се срещаха с Байдън в Белия дом.

Срещата на върха ЕС-САЩ се организира на фона на световни рецесии, до момента в който Украйна се бори с съветската инвазия, а Израел се приготвя за навлизане в Газа след изненадващата офанзива на Хамас на 7 октомври.

Единен фронт по Израел и Украйна

Американските и европейските водачи се стремят да показват обединен фронт, укрепвайки своето " стратегическо партньорство ", заяви Агенция Франс Прес.

Байдън, който в четвъртък направи директна връзка сред двата спора, като прикани американците да поддържат пакет от помощи в размер на 106 милиарда $, включващ военна помощ за Украйна и Израел - съобщи, че Европейски Съюз и Съединени американски щати " стоят дружно ".

" Застанахме дружно, с цел да подкрепим смелия народ на Украйна пред лицето на експанзията на Путин ", сподели Байдън. " Сега сме дружно, с цел да подкрепим Израел след ужасяващата терористична офанзива на Хамас ".

Мишел съобщи, че Европейски Съюз и Съединени американски щати " построяват обединен фронт ".

" Днес светът е изправен пред големи провокации. И през днешния ден, повече от всеки път, светът се нуждае от мощен съюз сред Европейски Съюз и Съединени американски щати, с цел да се оправи с тези провокации ", добави белгиецът.

Лидерите на Европейски Съюз обаче ще търсят и увещание за продължаващата поддръжка на Съединени американски щати за Украйна, която се бори да отблъсне съветската инвазия, стартирана от президента Владимир Путин през февруари 2022 година Съединени американски щати са надалеч най-големият снабдител на военна помощ за Украйна. Байдън, който преди малко се завърна от посещаване в Тел Авив, се обърна към американците в четвъртък вечерта в опит да убеди гласоподавателите и републиканците да поддържат гигантския пакет от помощи за Израел и Украйна. Но Конгресът на Съединени американски щати към този момент повече от две седмици е неподвижен, защото разграничените републиканци, които имат болшинство в Камарата на представителите, за трети път не съумяха да изберат нов ръководител на Камарата. Конгресът също по този начин е изправен пред крайния период 17 ноември, в който би трябвало да предприеме дейности по бюджета, с цел да избегне вероятно прекъсване на работата на държавното управление.

В диалог с кореспонденти в четвъртък Мишел съобщи, че е " извънредно убеден ", че президентът на Съединени американски щати ще направи всичко допустимо, с цел да обезпечи помощ за Украйна.

Последната среща на върха ЕС-САЩ се организира в Брюксел през юни 2021 година

Геополитиката не е единственият въпрос, който е подложен на карта, като комерсиалното напрежение сред водещите международни стопански системи продължава.

Европейски Съюз и Съединените щати се надяваха да уредят комерсиалните разногласия, в това число по отношение на вноса на европейска стомана, който беше обект на митата, наложени през 2018 година по времето на тогавашния президент Доналд Тръмп. Но е малко евентуално диалозите да завършат със съглашение през днешния ден и договарянията ще продължат, съобщи източник пред Агенция Франс Прес.

Все още няма съглашение и във връзка с сериозните минерали - според Закона за понижаване на инфлацията (IRA) на Байдън фирмите би трябвало да се доставят с избран % от сериозните минерали за акумулатори за електрически коли от Съединени американски щати или от техните сътрудници в свободната търговия, с цел да могат да се възползват от тласъците. Европа изрази угриженост във връзка с IRA, опасявайки се, че дотациите за технологии за чиста сила ще разрешат на американските компании да изпреварят европейските си съперници.

Косово и Сърбия да изпълнят „ абсолютно “ споразуменията

В взаимна декларация от 27-ата среща на върха сред Европейския съюз и Съединените американски щати, която се организира във Вашингтон, Косово и Сърбия бяха приканени неотложно да деескалират обстановката и да изпълнят абсолютно споразуменията, реализирани в разговора с посредничеството на Европейски Съюз.

На тази среща на високо ниво участваха, наред с други, президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел, както и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, заяви „ Албаниън пост “.

От тази среща на върха, която дава опция да се направи обзор на тясното трансатлантическо партньорство и на областите на съдействие в границите на партньорството, те подчертаха уговорката си за непоклатимост на Западните Балкани.

" Потвърждаваме общия си ангажимент за непоклатимост в Западните Балкани и поддръжката си за вероятността на Европейски Съюз за района. Всички сътрудници би трябвало да продължат да правят нужните промени, с цел да напреднат по европейския си път ", се споделя в документа.

Призивът, който Съединени американски щати и Европейски Съюз насочиха към Косово и Сърбия, може да бъде открит на третата страница, от общо осем, в взаимното изказване със изводи.

" Подчертаваме нуждата Косово и Сърбия незабавно да понижат напрежението и да изпълнят съглашението бързо и абсолютно по пътя към нормализиране на връзките си и връщане към разговора, подпомаган от Европейски Съюз ", се споделя в него.

Прехвърляне на приходите от съветски активи към Украйна

В края на срещата на върха във Вашингтон Съединени американски щати и Европейски Съюз се договориха да проучат опцията за прекачване на приходите на частни компании от замразени съветски активи. Шест от общо 34-те параграфа в взаимното изказване на Вашингтон и Брюксел са отдадени на руско-украинския спор, а на войната на Израел против Хамас - един.

" Като част от напъните ни да подкрепим Украйна в кратковременен проект, ще проучим по какъв начин всички изключителни облаги на частни компании, получени от замразени съветски активи, биха могли да бъдат употребявани за поддръжка на Украйна и нейното възобновяване и реорганизация според използваното право ", се споделя в изказване. Допълва се, че това ще се приложи, в случай че тези облаги не следва да се употребяват за покриване на отговорности към Русия според настоящото законодателство.

Вашингтон и Брюксел още веднъж приканиха Москва да " изтегли въоръжените си сили " и желаеха " отплата за вредите, нанесени на Украйна ", поддържаха " мирната формула " на Украйна и обявиха, че са подготвени да поддържат Киев " толкоз дълго, колкото е належащо ". Европейски Съюз също по този начин " акцентира стратегическото значение " на процеса на присъединение на Украйна към съюза.

Вторият раздел на взаимното изказване е отдаден на ситуацията в Украйна. Първият се занимава с ситуацията в Близкия изток, само че на него е обособен доста по-малко текст. Страните осъдиха Хамас за нападението против Израел, потвърдиха правото на последния да се пази, показаха угриженост по отношение на филантропичната рецесия в линията Газа, обявиха, че е значимо да се предотврати разширението на спора и приканиха за освобождение на заложниците.

Риск от срив на украинската стопанска система

В изказването на срещата на върха на Съединени американски щати и Европейски Съюз по отношение на Украйна се предизвестява за риск от срив на украинската стопанска система. Най-големият раздел - страница и половина от документа от 8 страници, оповестен след тричасовата среща на върха - е отдаден на Украйна.

" Признаваме незабавната нужда от предприемане на дейности, с цел да се подсигурява, че Русия не може да провежда срив на украинската стопанска система ", се споделя в документа. „ Възнамеряваме да активизираме напъните си, с цел да подсигуряваме, че нашата помощ дава отговор на всички потребности на Украйна. " Съединени американски щати и Европейски Съюз също по този начин показаха желанието си да работят дружно за " отбрана, ремонт и възобновяване на енергийния бранш на Украйна до стандартите на Европейски Съюз ".

Брюксел и Вашингтон приканиха Русия " неотложно да изтегли всички свои войски и военна техника от интернационално приетата украинска територия ", както и да " компенсира Украйна за всички нанесени вреди ". Те дадоха обещание по-строги наказания.

Европейски Съюз и Съединени американски щати се споразумяха също по този начин да стартират експертни съвещания за намиране на " дълготрайни решения в поддръжка на Украйна ". В изказването не се показват данни за съответните суми на препоръчаната помощ за Киев. Участниците в срещата на върха дадоха обещание да поддържат промените в Украйна и доближаването ѝ с Европейски Съюз.

В рамките на срещата на върха Шарл Мишел и Фон дер Лайен организираха обособени срещи с президента на Съединени американски щати Джо Байдън. В събота Мишел и ръководителят на дипломацията на Европейски Съюз Жозеп Борел ще заминат за срещата на върха за Близкия изток в Кайро. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР