Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви днес след срещата си

...
Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви днес след срещата си
Коментари Харесай

Вучич: Благодаря на Унгария, че ще дочакаме зимата по-спокойно

Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи през днешния ден след срещата си с президента на Унгария Каталин Новак в Белград, че връзките сред двете страни са на извънредно равнище, оповестяват сръбските медии.

Вучич сподели, че е безпределно признателен на Унгария, че е дала опция на Сърбия да употребява нейните газохранилища при удобни условия.

" Благодаря им, че ще дочакаме зимата по-спокойно ", сподели сръбският президент. Той посочи, че Унгария оказва поддръжка за евроинтеграцията на Сърбия и изрази признателност за проявеното от Будапеща схващане за търсене на компромисно решение в разговора с Прищина.

Вучич добави, че двамата с госпожа Новак са разговаряли за инфраструктурната съгласуваност. " Вярваме, че до края на 2025 година, макар сложните условия, ковид, рецесията, може да стигнем до центъра на Будапеща с трен за два часа и половина и назад ", сподели Вучич.

Той направи оценката, че връзките сред двете страни са на извънредно равнище.

Сътрудничеството ни напредна и в този момент Унгария е четвъртият търговски сътрудник на Сърбия, а в случай че трендовете се запазят, в идващите две-три години ще бъде третият, уточни той.

" През първите седем месеца на тази година стокообменът беше 2,2 милиарда евро, с 935 милиона повече от 2021 година ", сподели Вучич.

Той добави, че връзките са се подобрили и равнището на междуетническите произшествия е намаляло 35 пъти през последните 10 години.

Както сподели, Каталин Новак е въвела изключителни ограничения за поощряване на раждаемостта и през днешния ден той е слушал препоръките й по този въпрос.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР