Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че ключовият въпрос е

...
Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че ключовият въпрос е
Коментари Харесай

Вучич изригна срещу ЕС и Косово: Кое от петте споразумения ще спазвате?

Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи, че основният въпрос е кое от петте подписани съглашения ще бъде спазено от Прищина и " тези, които ѝ оказват помощ ", цитират думите му медиите в западната ни съседка, предава " Фокус ".

Вучич напомни, че ден преди ареста на някогашния служител на реда Деян Пантич министър председателят на Косово Албин Курти е декларирал, че настояванията за образуване на Общността на сръбските общини (ОСО)са " детски “.

" Бербок сподели, че някой е понижил напрежението, тъй като е отсрочил изборите, представете си какво двуличие. Тази нощ вие нахлухте със специфични сили и искахте да превземете общинските изборни комисии... Знаехте, че няма да има избори, само че искахте да нападнете гневно сърбите... ", разяснява сръбският президент.

По думите му основният въпрос е обвързван с подписаните документи:

" Пред тях ще показва пет значими документа, кажете кои желаете да съблюдаваме: изберете дали желаете да спазвате Кумановското съглашение, Устава на Организация на обединените нации, Резолюция 1244, Брюкселското или Вашингтонското съглашение... Кажете ни какво желаете да зачитаме, защото Прищина не зачита нито едно от тях “, означи президентът на западната ни съседка.

Той не пожела да разяснява изказването на специфичния представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел, който прикани Белград и Прищина за деескалация на обстановката в Северно Косово, където косовските сърби блокират пътища от събота поради ареста на някогашния служител на реда Деян Пантич.

Вучич акцентира, че Сърбия прави всичко, с цел да резервира мира.

" Апелираме да освободим почтените сърби... не желаеме спор, нямаме потребност от това “, увери сръбският президент.

Той прикани сръбския народ да не заплашва КФОР и ЮЛЕКС по никакъв метод, " да не дава муниции в ръцете на тези, които биха ги показали като отговорни за каквото и да било “.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР