Президентът на Салвадор Наиб Букеле заяви, че ще участва в

...
Президентът на Салвадор Наиб Букеле заяви, че ще участва в
Коментари Харесай

Въпреки забраната президентът на Салвадор Букеле ще се бори за преизбиране

Президентът на Салвадор Наиб Букеле съобщи, че ще взе участие в конкуренцията за президентския пост, макар че конституцията на страната не разрешава президентите да имат поредни мандати, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

„ Обявявам пред салвадорския народ, че взех решение да се кандидатирам за президент на републиката “, съобщи Букеле в излъчена онлайн по националната телевизия и в обществените мрежи тирада по случай Деня на независимостта.

Мандатът му изтича през 2024 година. Конституцията не разрешава президентът да кара два поредни мандата, само че висшият съд на страната, формиран от съдии, назначени от депутатите от партията на Букеле, отсъди през 2021 година, че е възможно да има втори мандат незабавно след първия. Решението беше разкритикувано от Съединени американски щати и породи опасения от завръщане на авторитаризма в латиноамериканската страна.

„ В развитите страни има опция за преизбиране “, уточни през вчерашния ден Букеле. „ И с помощта на новата настройка на демократичната институция в страната ни в този момент това ще стане и в Салвадор “, добави той

Букеле, който зае поста през 2019 година, през последните месеци предприе ограничения против бандите, употребявайки изключителните пълномощия, които в сряда Народното събрание удължи за шести път. Критици показват обаче, че почтени хора биват задържани без причина. През май източници от полицията споделиха пред Ройтерс, че са били принудени да извършват дневна норма от арести.

„ Някои в интернационалната общественост … подлагат на критика залавянето на членове на банди, все едно желаят ние още веднъж да не се оправяме с ситуацията “, сподели през вчерашния ден Букеле. „ Това обаче е единственият път за Салвадор. Ние към този момент доказахме, че това не е предизборно заричане ", добави той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР