Президентът на Русия Владимир Путин във вторник пред Разширеното заседание

...
Президентът на Русия Владимир Путин във вторник пред Разширеното заседание
Коментари Харесай

Путин: Западът сам си е виновен, искаме гаранции, но и да ни ги дадат, не им вярваме

Президентът на Русия Владимир Путин във вторник пред Разширеното съвещание на Колегиума на министерството на защитата в миг, когато връзките на страната със Съединени американски щати и Европа са в най-ниската си точка от разпадането на Съюз на съветските социалистически републики преди 30 години. Кремъл желае да получи гаранции за сигурността на Русия с първични претенции, които бяха възприети по-скоро като провокация - поради характера си (НАТО да спре разширението си, да не разполага военни и въоръжение в прилежащите на Русия страни и др.) и поради това, че още даже няма единодушие от другата страна за договаряния.

На Колегиума тази година участва командването на въоръжените сили, представители на държавната власт и публични организации, а за пръв път бяха поканени и представители от командването на обособените военни окръзи, флотове и флотилии, съединения и воински елементи, курсанти и слушатели във висшите учебни заведения на министерството на защитата.

Това е годишен конгрес за разискване на резултатите през последните 12 месеца и установяване на дилемите за бъдещето.

 Путин: Западът самичък си е отговорен, желаеме гаранции, само че и да ни ги дадат, не им имаме вяра
© Kremlin.ru

Ето фрагменти от речта му:

Сериозна угриженост провокира увеличението директно до съветските граници на военни групировки на Съединени американски щати и НАТО, както и провеждането на огромни учения, в това число отвън проекта.

Изключително доста сме обезпокоени, че покрай Русия се разпростират детайли на световната противоракетна система на Съединени американски щати. Разположените в Румъния и плануваните за разполагане в Полша системи Mk 41 са пригодени за потребление на нападателни системи " Томахоук ". Ако тази инфраструктура се реалокира още напред, в случай че ракетни комплекси на Съединени американски щати и НАТО се появят в Украйна, то полетът им до Москва ще се редуцира до 7-10 минути, а при разполагане на хиперзвуково оръжие - до 5. Това е най-сериозно предизвикателство към нашата сигурност.

Трябват ни дълготрайни юридически обвързващи гаранции. С вас добре знаем - и на това не трябва да се има вяра, на никакви юридически гаранции, тъй като Съединени американски щати елементарно напущат всички интернационалните контракти, които по една или друга причина не са им забавни, обяснявайки нещо си там или въобще без пояснения, както стана с Договора за противоракетната защита, Договора за намерено небе - " не ", и това е.

Но най-малко нещо, някакви юридически обвързващи договорености би трябвало да има, а не устни уверения.Добре знаем цената на такива устни обещания. Можем да се върнем към недалечната история, към събитията от края на 80-те и началото на 90-те години, когато ни споделяха, че, един тип, безпочвени са вълненията ви по допустимо разширение на НАТО на изток. А последваха пет талази на разширение на НАТО на изток. При това нали помните по какъв начин стана? Когато сред Русия и Съединени американски щати, Русия и всички съществени страни от НАТО имаше безоблачни връзки, надали съюзнически.

Казвал съм го обществено - по обекти от нуклеарния оръжеен комплекс на Руската федерация непрекъснато стояха американски експерти. Ходеха на работа всеки ден, на работните маси имаше знаменца на Съединени американски щати. И какво повече? Какво още е нужно? В държавното управление на Русия работеха американски съветници, кадрови чиновници на Централно разузнавателно управление на САЩ ни поучаваха. Какво още? Защо трябваше да поддържат сепаратизма в Северен Кавказ, освен това благодарение на " Ислямска страна " - добре, де не беше " Ислямска страна, други терористични организации бяха? Явно подкрепяха терористи. Защо? Защо трябваше да се уголемява НАТО, да се излиза от договорите за противоракетна защита?

Това, което се случва в този момент, напрежението, трупащо се в Европа - това е тяхна виновност. На всяка крачка Русия беше принуждавана някак да отговори, на всяка крачка обстановката се утежняваше, утежняваше, утежняваше - деградираше и деградираше. И ето, през днешния ден сме в обстановка, в която сме принудени нещо да решим: не можем да допуснем да се развива обстановката, за която приказвам. Какво, на някого нещо не му е ясно ли? Трябва да му е ясно.

 Путин: Западът самичък си е отговорен, желаеме гаранции, само че и да ни ги дадат, не им имаме вяра
© Kremlin.ru

Понякога човек се пита: А за какво правеха всичко това при тези условия? Непонятно е. И си мисля, че е поради еуфорията от успеха в така наречен студена война или така наречен победа в студената война, поради неправилна, погрешна оценка на обстановката в този миг, необразован, погрешен разбор на вероятните разновидности на развиване на обстановката. Други аргументи просто няма.

Още един път ще подчертая: ние не желаеме за себе си някакви особени, извънредни условия. Русия се афишира за равнопоставена и неделима сигурност на цялото евразийско пространство.

Разбира се, както съм казвал, в случай че продължи очевидно нападателната линия на западните сътрудници, ще приемем съответни ответни военно-технически ограничения, твърдо ще реагираме на вражески стъпки. И, желая да подчертая, имаме цялостно право на това, на дейности за сигурността и суверенитета на Русия.

Та нали с вас знаем добре по какъв начин под разнообразни мотиви, в това число за обезпечаване на личната си сигурност, работят на хиляди километри от личната си територия, на хиляди. И когато им попречи за това интернационалното право и Уставът на Организация на обединените нации, афишират всичко това за остаряло, излишно, а когато дава отговор на ползите им, незабавно се базират на нормите на интернационалното право, Устава на Организация на обединените нации, филантропичното интернационално право и така нататък От тези операции ни писна.

 Путин: Западът самичък си е отговорен, желаеме гаранции, само че и да ни ги дадат, не им имаме вяра
© Kremlin.ru

Виждаме, че някои наши недоброжелатели интерпретират [руските предложения] като ултиматум от страна на Русия. Ултиматум ли е това? Разбира се, не.

Още един път ще припомня: всичко, което нашите сътрудници - по този начин да ги назовем - в Съединени американски щати правеха сякаш за своята сигурност на хиляди километри от националната си територия, го правеха без наказания от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Под какъв претекст бомбардираха Югославия? Със глоба на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации ли? Къде е Югославия, къде са Съединени американски щати? Унищожиха страната. Да, там има вътрешен спор, свои проблеми, само че кой им даде право да бомбардират европейска столица? Никой. Просто по този начин решили, а спътниците им подтичваха откъм гърба и лаеха в поддръжка. Ето ви го цялото интернационално право.

 Путин: Западът самичък си е отговорен, желаеме гаранции, само че и да ни ги дадат, не им имаме вяра
© Kremlin.ru

Правят каквото си желаят. Но това, което правят в този момент на територията на Украйна или се опитат да го създадат или възнамеряват да го създадат, към този момент не е на хиляди километри от нашата граница, а на прага на нашия дом. Трябва да схванат, че няма повече накъде да отстъпваме.

Съединени американски щати още нямат хиперзвуково оръжие, само че знаем по кое време ще се появи. (...) Ще го разположат в Украйна, а по-късно под неговото прикритие ще въоръжат и изпращат в Русия екстремисти от прилежаща страна, в това число към обособени региони от Руската федерация, да кажем Крим, при преференциални за тях, както считат те, условия.

 Путин: Западът самичък си е отговорен, желаеме гаранции, само че и да ни ги дадат, не им имаме вяра
© Kremlin.ru

Какво си мислят? Че не виждаме тези закани? Или си мислят, че единствено ще следим основаването на закани за Русия? Това е целият проблем - няма къде да отстъпваме повече - в това е въпросът.

Въоръжените спорове, клане - това безусловно не е нашият избор, не желаеме такова развиване на събитията. Искаме да решаваме въпросите с политико-дипломатически средства, само че най-малко да имаме ясни, разбираеми и в детайли записани юридически гаранции. В това е смисълът на нашите оферти, изпратени в Брюксел и Вашингтон и се надяваме да получи по тях явен и обстоен отговор.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР