Президентът на Русия Владимир Путин и беларуският му колега Александър

...
Президентът на Русия Владимир Путин и беларуският му колега Александър
Коментари Харесай

​Путин и Лукашенко отново обсъждат спорните въпроси между Русия и Беларус

Президентът на Русия Владимир Путин и беларуският му сътрудник Александър Лукашенко започнаха в Москва следващия кръг от договаряния по противоречиви въпроси сред двете страни, обсъждани и на предходната им среща в Кремъл от 25 декември, съобщи ТАСС, представена от Българска национална телевизия.

" Сред главните тематики за Минск тогава бяха въпросът с ценообразуването за съветския природен газ и казусът с намаляващите приходи на Беларус в резултат на данъчната маневра, реализирана в Русия ", припомня организацията.

По-рано този месец съветският в. " Независимая газета " писа за съществено изостряне на връзките сред Русия и Беларус по отношение на оповестените от Москва промени във образуването на цените на петрола и газа за прилежащата съюзна страна - митническата такса се заменя с налог върху добива на потребни изкопаеми. Това ще докара до внезапно повишаване на горивата, които Москва продава на Минск - своя непосредствен съдружник, предвижда изданието.

ТАСС отбелязва и безпокойството на Русия във връзка " периодическите нарушавания на митническия режим сред двете страни, по-специално незаконния импорт в Русия на санкционни и акцизни артикули ". Според представителя на Кремъл Дмитрий Песков на днешните договаряния сред Путин и Лукашенко, протичащи сега под формата на работна закуска, се дискутира финансовият проблем и осъществяването на руско-беларуския контракт за Съюзна страна от 1999 година

Руският първи вицепремиер и финансов министър Антон Силуанов изясни по-рано, че Минск не съблюдава напълно изискванията на съюзния контракт, предусещащ образуването на единна данъчна, митническа, парично-кредитна, акцизна и икономическа политика. Като образец той уточни, че двете страни към момента не употребяват обща валута.
Някои " нови стопански нюанси се появяват след Нова година ", изясни Песков потребността от предновогодишна среща сред двамата водачи. По думите му Минск счита да вземем за пример, че " е нужна отплата по отношение на данъчната маневра, а съветската страна не е изцяло съгласна " с това. Песков добави, че освен това състояние най-важното е да се намерят решения, " които да устройват и Минск, и Москва ".

Днес се чака да бъдат избрани и въпросите, които ще взема решение министерската работна група, за чието основаване Путин и Лукашенко се договориха на 25 декември. Песков увери през днешния ден за следващ път, че не става дума Русия и Беларус да бъдат обединени в обща страна, а за " насрещно придвижване ". Темите за загубите на Минск от съветската данъчна маневра и за по-нататъшна интеграция в границите на обединяването Съюзна страна вървят паралелно и не са обвързани между тях, съобщи той.

Говорителят на Кремъл посочи, че след днешните договаряния сред Путин и Лукашенко не се планува конференция. Той обаче даде обещание " при потребност " да осведоми медиите за резултатите от срещата.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР