Президентът на Русия Владимир Путин е заявил пред турския си

...
Президентът на Русия Владимир Путин е заявил пред турския си
Коментари Харесай

Русия обяви, че е отворена за обсъждане на черноморската зърнена сделка

Президентът на Русия Владимир Путин е декларирал пред турския си сътрудник Тайип Ердоган, че страната му е отворена за разискване на черноморската зърнена договорка - съглашение, което оказва помощ за достигането на украинското зърно до пазара и по този метод облекчава международната продоволствена рецесия, оповестява Reuters.    Русия се отхвърли от договорката през юли - една година откакто тя беше подписана с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция, оплаквайки се, че личният ѝ експорт на храни и торове се сблъсква с спънки и че украинското зърно не доближава до нуждаещите се страни.    Ердоган, който преди този момент изигра забележителна роля в убеждаването на Путин да се придържа към съглашението, и Организация на обединените нации се пробват да накарат съветския президент да се върне към договорката. Говорейки при откриването на срещата им в черноморския курорт Сочи, Путин е споделил на Ердоган, че се надява да приключат договарянията за газов хъб в Турция и е декларирал, че ще обсъдят и договорката за зърното:    " Знам, че възнамерявате да повдигнете въпроса за договорката за зърното. И ние сме отворени за договаряния по този въпрос ".     Ердоган на собствен ред е декларирал, че светът чака вести по въпроса за зърнения кулоар:    " Всички чакат какво ще излезе от днешната ни среща. Вярвам, че посланието на конференцията след срещата ще бъде значима стъпка за целия свят, изключително за африканските страни. "    

Сделката имаше за цел зърното от Украйна да стига до международните пазари през Черно море и да облекчи международната продоволствена рецесия, която съгласно Организация на обединените нации се е влошила от пълномащабното навлизане на съветските войски в Украйна през февруари предходната година. Русия и Украйна са два от главните производители на селскостопански артикули в света и съществени участници на пазарите на пшеница, ечемик, царевица, рапица, рапично масло, слънчогледово семе и слънчогледово олио. 
Преди срещата Путин-Ердоган украински публични лица оповестяват, че Русия е подхванала нощна въздушна офанзива против едно от главните украински пристанища за експорт на зърно, а Румъния опроверга тяхно изказване, че съветски безпилотни самолети са паднали и са се взривили на нейна територия.   Предложението на ООН    Путин декларира, че Русия може да се върне към договорката за зърното, в случай че Западът извърши обособен меморандум, контрактуван с Организация на обединените нации по същото време, с цел да улесни съветския експорт на храни и торове. Въпреки че той не е обект на западните наказания, наложени след съветската инвазия в Украйна, Москва декларира, че рестриктивните мерки във връзка с заплащанията, логистиката и застраховките попречват доставките.    Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш разяснява предишния четвъртък, че е изпратил на съветския външен министър Сергей Лавров " набор от съответни оферти ", ориентирани към възкръсване на договорката.    Едно от главните претенции на Москва е Руската селскостопанска банка да бъде включена още веднъж към интернационалната платежна система SWIFT, откакто Европейски Съюз я отряза през юни 2022 година като част от огромните наказания, наложени в отговор на нашествието.    Два дни по-късно - в събота, говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова пък показва, че нещата, които се подразбират от съглашението, не са били изпълнени предишния път, без да прецизира тъкмо какво има поради. В репортажа си за срещата Путин-Ердоган съветската държавна телевизия разяснява, че обещанията, дадени на Русия, би трябвало да бъдат изпълнени.   

Русия блокира украинските черноморски пристанища, откакто нахлу в прилежащата страна, и заплаши да третира всички плавателни съдове като евентуални военни цели, оттегляйки се от подкрепяното от Организация на обединените нации съглашение, което разреши на Украйна да изнася десетки милиони метрични тона продукция. 
В отговор Украйна разгласи " филантропичен кулоар ", който обгръща западното черноморско крайбрежие наоколо до Румъния и България. В неделя трети транспортен съд - плаващият под флага на Либерия " Анна-Тереза ", излезе от Черно море през Истанбул през въпросния кулоар.    Русия също по този начин разисква самодейността на Путин за доставка на до 1 млн. тона съветско зърно в Турция на понижени цени за следваща преправка в турски фабрики и изпращане до най-нуждаещите се страни.   
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР