Президентът на Румъния Клаус Йоханис поиска от правителството на страната

...
Президентът на Румъния Клаус Йоханис поиска от правителството на страната
Коментари Харесай

Проблеми с гласуването на румънците в чужбина

Президентът на Румъния Клаус Йоханис изиска от държавното управление на страната да откри решение, тъй че румънците в чужбина да могат да гласоподават, защото сега има големи опашки, на които хората чакат по 5-6 часа, с цел да гласоподават за евроизборите и референдума за правораздаването, написа в. " Адевърул ".

" Скъпи румънци, където и да гласувате, в който и град на света или което и село в Румъния, никой не може да попречи на правото ви на глас! Моля ви, не губете самообладание, не се отхвърляйте от вота си поради едно некадърно държавно управление, което ви принуждава да стоите на големи опашки, с цел да упражните конституционното си право. Благодаря ви, че желаете да извършите Румъния по-добра! Изисквам от органите, отговарящи за организирането на изборния развой, да намерят незабавни решения, тъй че всички румънци да могат да гласоподават през днешния ден! ", написа във фейсбук Йоханис.

Същевременно опозиционната Национално-либерална партия съобщи, че ще внесе наказателна тъжба против министъра на външните работи Теодор Мелешкану поради метода на образуване на вота в чужбина. Според водача на либералите Лудовик Орбан броят на кабините за гласоподаване умишлено е оставен доста дребен, което провокира големи опашки в съвсем всички значими европейски градове, както се случи и през 2014 година Той упрекна държавното управление, че попречва упражняването на правото на глас на румънците от диаспората.

От своя страна опозиционният алианс Съюз за избавление на Румъния - партия ПЛЮС изиска от държавното управление да се събере незабавно и да издаде изключително разпореждане за удължение на времето за гласоподаване до 23.00 часа.

Лидерът на партия ПЛЮС Дачиан Чолош сподели също, че алиансът желае обезпечаване на спомагателен брой бюлетини.

До 17.00 часа изборната интензивност за евровота в Румъния е достигнала 35,07 %. Постигнат е и 30-процентният предел, нужен за признание на валидността на референдума за правораздаването, призован от президента Клаус Йоханис, оповестява " Медиафакс ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР