Президентът на Руанда казва, че ще се кандидатира за четвърти мандат и не го интересува какво мисли Западът за това

...
Президентът на Руанда казва, че ще се кандидатира за четвърти
Коментари Харесай

Президентът на Руанда казва, че ще се кандидатира за четвърти мандат следващата година и заявява, че „това, което Западът мисли, не е мой проблем“, след като Съединените щати и други разкритикуваха миналото вдигане на ограниченията на сроковете за удължаване на управлението му

От ИГНАТИУС ССУУНА Асошиейтед прес и КАРА АННА Асошиейтед прес 20 септември 2023 г., 7: 07 Избори през 2017 г. с повече от 98% от гласовете. Той е де факто лидер след геноцида в Руанда през 1994 г.

Той е един от редица африкански лидери, които удължиха управлението си, като преследваха промени в ограниченията на мандата. През 2015 г. руандийците на референдум гласуваха за премахване на ограничението от два мандата. Кагаме може да остане на власт до 2034 г., ако спечели петгодишен мандат през следващата година и след това още един.

Той беше преизбран за председател на управляващата Патриотична партия в Руанда Фронт партия по-рано тази година за нов петгодишен мандат.

Руанда е „несвободна“, според базираната в САЩ организация Freedom House, чийто последен доклад отбелязва че управляващата партия е на власт без прекъсване от 1994 г., „забранявайки и репресирайки всяка опозиционна група, която би могла да отправи сериозно предизвикателство към нейното ръководство.“

Кагаме и правителството му получи похвала за стабилизирането на страната и развитието на общественото здравеопазване и икономика след геноцида, при който бяха убити повече от 800 000 души. Но правозащитни групи и други критици отдавна твърдят, че правителството се насочва жестоко срещу опонентите си, включително чрез извънсъдебни убийства дори далеч извън границите на страната.

Правителството възрази срещу и отхвърли подобни обвинения. Но по-рано тази година, под дипломатически натиск, Руанда освободи опозиционния изгнаник, който вдъхнови филма „Хотел Руанда“, след като подмами Пол Русесабагина на самолет за страната и го осъди за терористични престъпления в широко критикуван процес.

< p class="Ekqk nlgH yuUa lqtk TjIX aGjv">Другият кандидат, който обяви, че ще се кандидатира за президент, е депутатът Франк Хабинеза от Зелената демократическа партия, който получи 0,45% от гласовете през 2017 г.

Хабинеза каза пред Асошиейтед прес, че неговата партия не е изненадана от изявлението на Кагаме и той каза, че те ще продължат да се борят за демокрация.

„Докато говорим сега, има високо ниво на бедност и хората нямат храна, а младежите нямат работа. Това е, което притеснява руандийците“, каза той.

Но някои поддръжници на Кагаме вярват, че той се нуждае от повече време. Уилям Хареримана, 53-годишен бизнесмен, каза, че „трябва да бъдем още малко търпеливи и под негово управление страната ще регистрира повече икономически растеж и ще бъде от полза за всички руандийци.“

___

Анна съобщи от Найроби, Кения.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР