Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски сръбския му колега

...
Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски сръбския му колега
Коментари Харесай

Президентите на Сърбия и С. Македония идват за откриването на интерконектора с Гърция

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски сръбския му сътрудник Александър Вучич ще идват в София на 1 октомври за откриването на интерконектора между  България и Гърция, на което са поканени и други президенти и министър председатели от района.
Прочетете още
„ Това ще е доказателство, че на Република Северна Македония (РСМ) би трябвало да се гледа като на положителни съседи, които си оказват помощ даже в неволя ”, стана ясно от изявление на Пендаровски за ТВ 24.

По тематиката за даване на електрическа енергия на РСМ на по-ниски цени той е провел четири телефонни диалога с българския президент Румен Радев. До този миг служебното държавно управление е кооперативно, уточни Пендаровски.

" Само македонците с разтърсено самочувствие се опасяват от българизацията или настояват, че това ще се случи. Този дух на сякаш българизация е фиктивен от опозицията, с цел да плаши македонския народ. Няма учредения за боязън от това, няма заплаха да станем българи посредством европреговорите ", разяснява Стево Пендаровски.

Според него включването на българите в преамбюла на конституцията непосредствено ще удостовери, че съществува македонска нация, народ и език. Това непосредствено ще отхвърли изказванията, за " един народ в две страни ", съобщи президентът на Северна Македония.

Сръбският държавен глава е провел телефонен диалог с Румен Радев и е приел поканата от София да участва на откриването на газовата връзка.

По време на диалога двамата са " установили, че интерконекторът сред България Гърция ще способства за газовата диверсификация в района, както и за укрепването на районното съдействие в региона на енергетиката ". Според тях " това е било належащо при сегашната усложнена геополитическа среда ".

Радев и Вучич са наблегнали върху " укрепването на добросъседските връзки сред България и Сърбия, както и върху съдействието във всички области, които са в полза на двете страни ". Двамата считат, че " инфраструктурните и енергийни планове са от изключително значение за двете страни ".

Македонският президент Стево Пендаровски също ще участва на откриването на газовата връзка сред България и Гърция.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР