Президентът на Република Сърбия Александър Вучич на среща с посланика

...
Президентът на Република Сърбия Александър Вучич на среща с посланика
Коментари Харесай

Вучич недоволен от недопускането на самолета на Лавров

Президентът на Република Сърбия Александър Вучич на среща с посланика на Руската федерация в Белград Александър Боцан-Харченко изрази неодобрение от събитията, попречили идването на съветския външен министър Сергей Лавров, съобщи Македонската осведомителна организация (МИА) от Белград.

Посланик Бокан-Харченко осведоми Вучич за аргументите за анулацията на визитата на Лавров, чието идване бе възпрепятствано, защото съветският държавен аероплан не получи неубходимите разрешителни за полет до Белград, откакто е предал съответните документи.

Според пресслужбата на сръбския президент Александър Вучич е " изразил неодобрение от събитията, попречили идването на съветския външен министър Лавров ". " Въпреки това Сърбия ще резервира своята самостоятелност и автономност в политическите решения , ще продължи европейския си път, като предизвиква обичайните другарски и партньорски връзки със страните от всички континенти и ще резервира военния си неутралитет ", се споделя в изказването.

По време на диалога е било доказано, че скоро се чака среща сред външните министри на Сърбия и Русия Никола Селакович и Сергей Лавров.



Вучич и дипломат Боцан-Харченко са разискали и редица тематики в двустранните връзки сред Сърбия и Русия, като са подчертали нуждата от по-подробни диалози на всички равнища. По късно денем Вучич ще обясни на сръбската общност детайлностите, свързани с визитата на съветския външен министър.

По рано от Министерството на външните работи оповестиха, че с нота от 1-ви юни 2022 година ведомството е отказало да даде дипломатическо позволение за осъществяване на съветски полети над българска територия с министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров.

От министерството обявиха, че решението е в сходство с европейските наказания, наложени против Русия. Считано от 25 февруари 2022г. Сергей Викторович Лавров е включен в листата с физически и юридически лица, обект на ограничаващи ограничения на Европейски Съюз, според Регламент 269/2014 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР