Президентът на Перу Дина Болуарте призова в петък за диалог,

...
Президентът на Перу Дина Болуарте призова в петък за диалог,
Коментари Харесай

Президентът на Перу отново призова за диалог

Президентът на Перу Дина Болуарте прикани в петък за разговор, с цел да помогне за разрешаването на политическата рецесия в нейната страна. Тя сподели, че два месеца на от време на време смъртоносните антиправителствени митинги са оставили в нацията нежна народна власт, заяви Агенция Франс Прес.

Припомняме, че Болуарте стана президент на 7 декември, откакто нейният предходник Педро Кастильо беше импийчмънт и задържан след опит да разпусне Конгреса и да ръководи с декрет.

Но от този ден тя е изправена пред апели да подаде оставка от протестиращи, които също упорстват за нови избори.

Демонстрациите прераснаха в принуждение и публични лица в петък оповестиха нов смъртен случай, с което общият брой на убитите при конфликти сред силите за сигурност и протестиращи доближи 49 души.

" Живеем в нежна народна власт ", сподели Болуарте, която отхвърли да подаде оставка и не съумя да убеди Конгреса да насрочи избори за 2026 година
 МВФ: Безредиците в Перу могат да попречат на растежа
МВФ: Безредиците в Перу могат да попречат на растежа

Фондът предложи краткотрайни тласъци

" Мисля, че най-крехкото в Латинска Америка, само че вътре в перуанците, вътре в нас, е да укрепим демокрацията ", сподели Болуарте пред кореспонденти на конференция дружно с министрите от нейния кабинет.

Болуарте е шестият президент на Перу от март 2018 г . и първата жена, която заема поста. Тя беше вицепрезидент на Кастильо, преди той да бъде свален и упрекнат в протест. Демонстрациите против нейното ръководство бяха най-ожесточени в бедните южни райони с огромно радикално население, което гледа на Кастильо като на собствен личен.

Сред другите претенции са разпускането на Конгреса и сформирането на учредително заседание, което да пренапише конституцията, нещо изрично отхвърлено от дясната съпротива.

Тя означи, че някои от уличните митинги, разтърсващи нацията, " не са мирни. Демонстрантите излизат с пръчки, прашки, камъни, които също са снаряди, които предизвикват вреди. Не всички маршируват спокойно. Те излизат, с цел да генерират принуждение, безпорядък и гнет. "
 Перу удължи изключителното състояние
Перу удължи изключителното състояние

Бунтът към този момент взе 48 жертви в конфликти сред протестиращи и силите за сигурност
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР