Президентът на Мексико Андрес Обрадор във вторник отрече администрацията му

...
Президентът на Мексико Андрес Обрадор във вторник отрече администрацията му
Коментари Харесай

Мексиканският президент отрече да шпионира противници

Президентът на Мексико Андрес Обрадор във вторник отхвърли администрацията му да е шпионирала публицисти или съперници , заяви " Ройтерс ". Изявлението му пристигна след разкрития, че телефоните на минимум трима души, проверяващи нарушавания на човешките права, са били инфектирани с шпионски програмен продукт Pegasus.

Анализ на цифровия наблюдаващ Citizen Lab в неделя откри, че телефони, принадлежащи на двама публицисти и деятел за правата на човек а, са били инфектирани с Pegasus сред 2019 и 2021 година

Военните са правили разследваща работа , която не е била шпиониране, сподели той на конференция, обвинявайки съперниците, че употребяват изказванията, с цел да дискредитират неговото държавно управление.

Припомняме, че Лопес Обрадор завоюва поста през 2018 година след предизборна акция, в която той даде обещание да постави завършек на шпионирането на жителите от страна на държавното управление и по-късно сподели, че няма да употребява Pegasus.
 Уволниха шефката на испанското разузнаване след шпионския скандал с Pegasus
Уволниха шефката на испанското разузнаване след шпионския скандал с Pegasus

Над 60 каталунски сепаратисти са били подслушвани

Използване на Pegasus от Мексико беше засечено от Citizen Lab през 2017 година при някогашния президент Енрике Пеня Нието, предизвиквайки паника по отношение на наблюдението на политици, публицисти, деятели и критици на държавното управление.

Pegasus принадлежи на израелската компания за шпионски програмен продукт NSO Group, която нормално продава софтуера единствено на държавните управления или правоприлагащите органи.

Последните три хипотетични жертви на Pegasus подадоха тъжба до федералните прокурори в понеделник,  като приканиха за наказателно следствие. Лопес Обрадор изиска доказателствата да бъдат предадени на управляващите.

Инфекциите бяха тествани от Citizen Lab, водеща група за проучване на киберсигурността в Университета на Торонто и оповестени в отчет на мексиканската група за отбрана на цифровите права R3D. Ройтерс не може без значение да удостовери констатациите.

Израелската NSO Group съобщи, че не може да удостовери разбора на Citizen Lab, без данни, които съгласно нея изследователската група не споделя. Отбеляза, че приключва договорите, когато открие нередности. Министерството на защитата на Мексико и канцеларията на основния прокурор обявиха , че не разполагат с информация за случая.
 Борис Джонсън евентуално е бил послушван с шпионския програмен продукт Pegasus
Борис Джонсън евентуално е бил послушван с шпионския програмен продукт Pegasus

От Citizen Lab са предизвестили английските управляващи

Израелският шпионски програмен продукт бе засечен в редица страни и скандалните разкрития доведоха до оставки.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР