Президентът на Международната федерация по вдигане на тежести (IWF) Мохамед

...
Президентът на Международната федерация по вдигане на тежести (IWF) Мохамед
Коментари Харесай

Президентът на Международната федерация по вдигане на тежести се надява щангите да запазят мястото си в олимпийската програма

Президентът на Международната федерация по повдигане на тежести (IWF) Мохамед Джалоод съобщи, че представляваната от него организация е подготвена със заключителния си отчет за осъществените промени, с който се надява да завоюва още веднъж доверието на Международния олимпийски комитет и да резервира мястото си в олимпийската стратегия.

Вдигането на тежести не е измежду спортовете, които са декларирани в предварителната стратегия на Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 година, защото Международната федерация по повдигане на тежести години наред бе раздирана от кавги от всякакво естество - корупция, допинг и непрозрачно ръководство, което докара до отстраняването на дългогодишния президент Тамаш Аян през 2020 година. Унгарецът получи доживотна възбрана от IWF, а през предходната година Джалоод зае мястото му с задачата да възвърне положителното име на повдигането на тежести.

" Трябва да следваме всички рекомендации на МОК ", сподели в изявление за Ройтерс Джалоод.

" Ако ги осъществим, съм сигурен, че ще получим високи оценки от МОК. На 30 март има среща на Изпълнителното бюро на Международната федерация по повдигане на тежести. Тогава ще приемем заключителния отчет. Всичко, което бе направено през последната година, е по условие на МОК. Това е доста значима стъпка за нас, тъй като главната част от приходите ни като федерация зависи от присъединяване ни на Олимпийските игри ", уточни още иракчанинът.

Сред измененията, които МОК изисква, са промени в устава на IWF, засилено женско наличие, както и по-голямо посланичество в ръководството на организацията от страна на спортистите. Освен това ръководителите в IWF ще могат да остават на постовете си за най-много три мандата.

През последните години щангите претърпяха повече от допинг кавги от на практика всеки различен спорт, а измежду обвиняванията към някогашния президент Тамаш Аян бе и това, че е получавал крупни суми, с цел да ги потулва - нещо, което унгарецът изрично отхвърля да е правил.

" Независимата тестова организация направи доста за нас и резултатите са на лица. На последните Олимпийски игри в Токио има нула случая на допинг. Смятам, че има голяма смяна в културата в доста от страната ", съобщи Джалоод.

" Увеличихме бюджета за битка с допинга. В момента към 40 % от него отива за това перо. Но това е единственият късмет да оцелеем ", добави президентът на IWF.

На Олимпийските игри в Париж повдигането на тежести ще бъде в програмата, само че със мощно орязани квоти. Джалоод се надява, че спортът ще резервира мястото си и след форума във френската столица.

" Вдигането на тежести е основополагащ спорт. От първата съвременна Олимпиада през 1986 година има единствено девет спорта, които са участвали на всяка една от тях и повдигането на тежести е един от тези девет спорта ", приключи Джалоод.





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР