Президентът на Косово Вьоса Османи поиска извършителите на нападенията над

...
Президентът на Косово Вьоса Османи поиска извършителите на нападенията над
Коментари Харесай

Президентът на Косово: Тези, които дестабилизират Северно Косово, трябва да бъдат съдени

Президентът на Косово Вьоса Османи изиска причинителите на нападенията над публицистите, полицейските чиновници и военните от НАТО в общините в Северно Косово да бъдат изправени пред правораздаването, а сходни офанзиви да бъдат осъждани от всички, съобщи КосоваПрес, като се базира на обява на Османи в обществените мрежи.

Вчера жителите от обитаемоте най-вече със сърби общини Звечан, Зубин поток и Лепосавич в Северно Косово стачкуваха пред постройките на общините, в които бяха определени албански кметове след бойкотираните от сърбите избори. Протестиращите влязоха в конфликти с полицията в община Звечан. Около 30 военни от КейФОР бяха ранени, както и към 50 протестиращи сърби.

„ Сръбските незаконни структури, превърнати в незаконни банди , нападнаха косовската полиция, офицери от (мисията на НАТО в Косово) КейФОР и публицисти. Тези неприемливи актове на принуждение би трябвало да бъдат наказани от всички. Тези, които извършват заповедите на Вучич за дестабилизирането на Северно Косово, би трябвало да бъдат изправени пред правораздаването “, написа Османи в обществените мрежи.

При разпръскването на сръбските протестиращи в Северно Косово през вчерашния ден, военните от КейФОР бяха атакувани с твърди предмети и запалителни субстанции.

Протестиращите изгориха и автомобила на КейФОР, върху който по-рано бяха изписали буквата „ Z “, която е знак на руснаците в Украйна, отбелязва КосоваПрес.

До митингите се стигна след редица събития, откакто косовските сърби бойкотираха предварителните избори на 23 април в четирите общини в Северно Косово – Звечан, Зубин поток, Косовска Митровица и Лепосавич, най-вече обитаеми със сърби. Това докара до ниска изборна интензивност, победа на косовските албански претенденти и липса на представители на сръбската общественост.

Местните сърби, подкрепяни от Белград, обявиха, че няма да одобряват кметовете и че те не ги съставляват.

На 26 май, след опитите на жители от северната част на Косово да попречат на косовската полиция да влезе в общинските здания в Звечан, Зубин поток и Лепосавич, се стигна до конфликти, при които полицията употребява сълзотворен газ, димни и шокови гранати. Няколко сърби бяха ранени, а косовската полиция влезе в общинските здания и вкара в тях новоизбраните кметове косовски албанци.

Днес митингите на косовските сърби в Звечан, Зубин поток и Лепосавич не престават, а албанските кметове на Зубин поток и Звечан няма да отидат на работа в постройките на общините.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР