Президентът на Косово Хашим Тачи съобщи във Фейсбук, че се

...
Президентът на Косово Хашим Тачи съобщи във Фейсбук, че се
Коментари Харесай

Тачи се подписа под законите за косовска армия

Президентът на Косово Хашим Тачи заяви във " Facebook ", че се е подписал под пакета от закони, които плануват основаването на пълноценна войска, осведоми ТАСС.

На 14 декември косовският парламент одобри три законопроекта, които трансформират Силите за сигурност в войска. Депутатите поддържаха законопроекти за основаване на военно министерство, трансформиране на Силите за сигурност в войска и основаване на Служба на косовските сили за сигурност.

В известието Тачи отбелязва, че армията е основана 10 година след оповестяването на Косово за самостоятелна страна и 20 година след освобождението.

Той добави, че армията ще обезпечи на косоварите " по-добра вероятност за новите генерации ".

Документът беше подписан в наличието на командващия Силите за сигурност на Косово Рахман Рама. В рамките на 15 дни законът ще бъде оповестен в Официален вестник и по-късно ще влезе в действие.

Армията ще е от 5 000 военнослужещи и 3 000 от запаса. Разходите за армията на година ще бъдат в размер на 98 милиона евро.

НАТО и Европейски Съюз считат, че решението на Косово е признато в извънредно несполучлив миг, защото заплашва стабилността и вероятностите на страната да се причисли към военния алианс. Съединени американски щати приветстваха решението на Косово.

Президентът на Сърбия Александър Вучич предизвести, че дейностите на Косово връщат процеса по урегулиране на обстановката с няколко години обратно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР