Президентът на Китай Си Цзинпин е обещал пакет от 20

...
Президентът на Китай Си Цзинпин е обещал пакет от 20
Коментари Харесай

Китай обеща 20 млрд. долара за възстановяване на Близкия изток

Президентът на Китай Си Цзинпин е заречен пакет от 20 милиарда $ заеми и 1,6 милиарда $ финансова помощ за страните Близкия изток, като част от така наречен от него модел " нефт и газ плюс " за възобновяване на икономическия напредък в района, оповестява " Ройтерс ".

Пекин ускори уговорката си в Близкия изток през последните години, защото арабските страни играят значима роля във външнополитическия си проект " Един пояс, веднъж " за мощни търговски направления, свързващи Китай с Централна и Югоизточна Азия.

Развитието е основно за разрешаването на доста проблеми със сигурността в Близкия изток, посочи Си на среща с представители на 21 арабски страни в китайската столица.

" Трябва да се отнасяме един към различен почтено, да не се опасяваме от разликите, да заобикаляме проблеми и да обсъждаме в детайли всеки аспект на външната политика и тактиката за развиване ", уточни китайският държавен глава.

Китай ще предложи помощ на Палестина в размер на 1 милиарда юана (150 млн. долара) в поддръжка на икономическото развиване, като се изключи че ще даде още 600 млн. юана на Йордания, Сирия, Ливан и Йемен, добави той.

Също по този начин ще бъде основан консорциум от банки от Китай и арабските страни, които ще финансират специфичен фонд в размер на 3 милиарда $.

Не е ясно каква е връзката сред банковия консорциум, финансовата помощ и цялостния пакет от заеми.

Заемите ще финансират проект за " икономическо възобновяване " и " индустриално възобновление ", който ще включва съдействие за петрол и газ, нуклеарна и чиста сила, увери Си Цзинпин.

Той настоя " съответните страни " да зачитат интернационалния консенсус в израелско-палестинския спор, като прикани за справяне с него по обективен метод, с цел да се избегнат разстройства в района.

Китай, който обичайно е играл дребна роля в споровете или в дипломацията в Близкия изток, макар зависимостта си от района за доставките на сила, се пробва да се ангажира повече с разрешаването на дългогодишни разногласия.

Китай твърди, че се придържа към политика на " невмешателство ", когато предлага финансова помощ и покупко-продажби с разрастващите се страни, които, дружно с развиването, могат да оказват помощ за разрешаване на политическото, религиозното и културното напрежение.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР