Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев подписа указ „За мерките за

...
Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев подписа указ „За мерките за
Коментари Харесай

Държава започва мащабна програма по намаляване на бюрокрацията

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев подписа декрет „ За ограниченията за дебюрократизиране на активността на държавния уред “. В документа се показва, че с цел да се увеличи успеваемостта на взимане на решения в държавния уред, с цел да се отстрани несъразмерното законодателно контролиране на активността на изпълнителната власт, с цел да се понижи документопотока и отчетността, с цел да се увеличи независимостта и персоналната отговорност на ръководители на държавни органи, се дефинират следните правила на дебюрократизация:

* цифровизация по дифолт - целта на цялостното взаимоотношение на държавните органи с жителите, бизнеса и посред им в дигитален формат;

* управническа отговорност - недопустимостта на прекачване на взимане на решения и договаряне на въпроси от компетентността на съответен началник на по-високо равнище и колегиални органи;

* непрестанно рационализиране - образуване и поддържане на организационната просвета на държавния уред, стимулиране намаляването на бюрокрацията, реинженеринг на системата и усъвършенстване на вътрешните процедури и процеси;

* оптималност на регулирането - определяне на оптимално нужното равнище на контролиране на активността на държавните органи, предотвратяващо въвеждането на нови, незадоволително обосновани бюрократични условия, типове отчетност и надзор.

Въвеждат се си систематични ограничения за ускорение вземането на решения в държавния уред, повишение независимостта и персоналната отговорност на първите ръководители на държавни органи и понижаване документопотока и отчетността.

„ По-специално, с цел да се форсира осъществяването на предоставените задания, държавните органи ще бъдат оправомощени да одобряват нормативни правни актове без прекалено уточняване на функционалностите им на законодателно равнище “, се показва в отчета.

Въз основа на повсеместен реинженеринг времевата рамка и стадиите на нормотворчеството и бюджетните процеси ще бъдат понижени на половина. Заедно с това се планува класифициране и автоматизиране на ведомственото отчитане, въвеждане на възбрана държавните органи да изискват информация, съдържаща се в осведомителните системи; анулация на хартиено наблюдаване и парафиране лист по лист на документи; прехвърляне на пълномощия на равнище приблизително управление; даване на ръководителите на държавни органи на принадлежности и условия за отдалечена работа и други.

Дигиталната промяна и систематичният реинженеринг на всички сфери на обществената администрация е от първостепенно значение в работата по дебюрократизация. Основните бенефициенти от тази работа ще бъдат жителите. Освен това, плануваните в постановлението ограничения ще освободят държавните чиновници от ненужни процедури и процеси, които не въздействат на крайния резултат, както и ще подсигуряват, че държавният уред е ориентиран към ефикасното осъществяване на политическите и стопански промени на ръководителя на положение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР