Президентът на Иран Хасан Рохани заяви, че Ислямската република може

...
Президентът на Иран Хасан Рохани заяви, че Ислямската република може
Коментари Харесай

Рохани: Иран може да спазва ядреното споразумение, дори ако Тръмп реши да го денонсира

Президентът на Иран Хасан Рохани съобщи, че Ислямската република може да продължи да съблюдава уговорките си по нуклеарното съглашение от 2015 година, даже в случай че американският президент Доналд Тръмп реши да го денонсира - стига иранските ползи да бъдат обезпечени от останалите страни, подписали съглашението.Подписите си под договорката преди 3 години сложиха външните министри на Англия, Франция, Германия, Русия и Китай, държавният секретар на Съединени американски щати и първият посланик на Европейски Съюз Федерика Могерини. Тогава Техеран се ангажира да замрази нуклеарната си стратегия против анулация на интернационалните наказания против него.Тръмп би трябвало да вземе решение за американското присъединяване до събота. По този мотив във Вашингтон е английският външен министър Борис Джонсън. Той се съгласи с Тръмп, че договорката с Иран би трябвало да бъде предоговорена, само че:
" Трябва да го създадем, без да изхвърляме бебето дружно с мръсната вода  - т.е. без да се отхвърляме от цялото нещо, тъй като, в случай че го създадем, ще би трябвало да си отговорим на въпроса: " Какво ще стане по-нататък? ". И в случай че иранците се впуснат да си вършат нуклеарно оръжие, съществено ли бихме бомбардирали лабораториите им. Реално ли би било това? Или да работим с каквото имаме и да натискаме Иран дружно ", сподели Джонсън. 
Същата позиция потвърдиха в Берлин външните министри на Германия и на Франция - Хайко Маас и Жан-Ив льо Дриан. Френският първи посланик беше безапелационен: " Решени сме да продължим с нуклеарното съглашение, тъй като то е нужни инструмент и подсигурява, че Иран няма да се снабди с нуклеарно оръжие. Трябва да запазим съглашението и ние ще го създадем, без значение от това какво решение ще вземат американците "
Франция, Германия и Англия са " за " договаряния с Иран за ракетната му стратегия и за нуклеарната - след 2025 година, когато изтича срокът на настоящото съглашение. Както и за ролята на Техеран в Сирия и Ливан.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР