Президентът на Харвардския университет Клаудин Гей ще подаде оставка, след

...
Президентът на Харвардския университет Клаудин Гей ще подаде оставка, след
Коментари Харесай

Президентът на Харвард подава оставка заради плагиатство

Президентът на Харвардския университет Клаудин Гей ще подаде оставка, откакто бе подложена на рецензии поради обвинявания в плагиатство и оправянето ѝ с антисемитизма в кампуса, заяви вестникът на влиятелния университет, съобщи Агенция Франс Прес.

" Президентът на " Харвард " Клаудин Гей ще подаде оставка, с което ще постави завършек на най-краткото президентство в историята на университета, съгласно човек, осведомен със обстановката ", заяви студентският вестник.

Клаудин Гей беше подложена на критика през последните месеци, откакто се появиха отчети, в които се твърди, че не е цитирала вярно научни източници в университетските си работи.

Последните обвинявания бяха оповестени анонимно в консервативно онлайн издание.

Тя също се трансформира в обект на рецензии откакто по време на показанията си пред Конгреса дружно с ръководителите на Масачузетския софтуерен институт и Университета на Пенсилвания предишния месец отхвърли да каже недвусмислено дали призоваването към геноцид над евреите нарушава етичния кодекс на " Харвард ".

Управляващата Харвардска корпорация на университета я поддържа след появяването ѝ пред Конгреса, само че разкритикува реакцията ѝ на атентата в Израел от 7 октомври, до момента в който университетската общественост реагираше на войната в Газа.

Повече от 70 законодатели, в това число двама демократи, приканиха за нейната оставка, а редица високопоставени ученици и донори на " Харвард " приканиха за нейното овакантяване.

Въпреки това повече от 700 преподаватели от " Харвард " бяха подписали писмо в поддръжка на Гей.

53-годишната Клаудин Гей е родена в Ню Йорк в фамилията на хаитянски имигранти и е професор по политически науки. През юли тя стана първият негър президент на 368-годишния Харвардски университет в Кеймбридж, край Бостън.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР