Президентът на Германия Франк-Валкер Щайнмайер е на път да бъде

...
Президентът на Германия Франк-Валкер Щайнмайер е на път да бъде
Коментари Харесай

Щайнмайер се доближи до втори мандат като президент на Германия

Президентът на Германия Франк-Валкер Щайнмайер е на път да бъде определен за втори 5-годишен мандат, откакто през днешния ден получи поддръжката на Зелените, съобщи Агенция Франс Прес.

Социалдемократът Щайнмайер, който пое президентския пост през 2017 година, сподели предходната година, че евентуално ще се кандидатира за втори мандат при избора на президент на 13 февруари.

Зелените, които са част от новата ръководеща трипартийна коалиция със социалдемократите и либералите от Свободната демократична партия, оповестиха през днешния ден, че ще предлагат на депутатите си да гласоподават за него.

Щайнмайер е „ доста добър и високо почитан федерален президент, служил доста добре на нашата страна през първия си мандат “, се показва в изказването на партията.

Либералната Свободна демократична партия също сподели, че ще го поддържа.

Президентът на Германия няма огромни пълномощия, ролята му е по-скоро представителна, като добавя канцлера, който сега също е социалдемократ – Олаф Шолц, отбелязва Агенция Франс Прес.

Щайнмайер, който на 5 януари ще навърши 66 години, е измежду политиците, ползващи се с най-голямо доверие в Германия. Той е бил началник на кабинета на някогашния канцлер Герхард Шрьодер (1999-2005 г.), както и външен министър в интервала 2005-2009 година и 2013-2017 година

Президентът на Германия има право на най-много два мандата. Ако бъде избран отново, Щайнмайер ще е четвъртият на този пост с два мандата.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР