Президентът на Габон призовава за помощ след свалянето при първия преврат в страната

...
Сваленият президент на Габон Али Бонго помоли за помощ часове
Коментари Харесай

Сваленият президент на Габон Али Бонго помоли за помощ часове след като беше поставен под домашен арест от членове на неговата президентска гвардия при продължаващ опит за преврат в сряда.< /p>

Появявайки се по държавния телевизионен канал Gabon 24, офицерите казаха, че представляват всички сили за сигурност и отбрана в централноафриканската държава. Те казаха, че изборните резултати са отменени, всички граници са затворени до второ нареждане и държавните институции са разпуснати.

„В името на габонския народ... ние решихме да защитим мира, като сложим край на сегашния режим“, казаха служителите в изявление. Докато един офицер четеше съвместното изявление, около дузина други мълчаливо стояха зад него във военни униформи и барети.

Военнослужещите се представиха като членове на „Комитетът на прехода и възстановяването на институциите“. Държавните институции, които те обявиха за разпуснати, включваха правителството, сената, националното събрание, конституционния съд и избирателния орган.

Бонго, който потвърди ареста си във видео, разпространявано в социалните медии и потвърдено от Ал Джазира, призова гражданите да „вдигат шум“ след опита за преврат.

Но кореспондентите на Ал Джазира в Дакар казаха, че хората са излезли по улиците на габонската столица Либревил, празнуват и развяват знамена.

 

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР