Президентът на Габон призова населението на страната да вдигне шум

...
Президентът на Габон призова населението на страната да вдигне шум
Коментари Харесай

Президентът на Габон към сънародниците си: Вдигнете шум

Президентът на Габон прикани популацията на страната " да вдигне звук " след опита за боен прелом в централноафриканската страна, като посочи, че приказва от мястото, където е държан под домакински арест, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки АП. 

Бунтовници от армията на Габон обявиха през днешния ден, че взимат властта, за да анулират резултатите от президентските избори, като споделиха, че са арестували президента, чиято фамилия държи властта от 56 години. Президентът Али Бонго се появи във видео, седнал на стол, зад който се вижда етажерка с книги. Това беше първата му обществена поява след декларацията на военните по националната телевизия. Бонго сподели, че е в своята резиденция, а брачната половинка и синът му са на разнообразни места.

Военният прелом пристигна часове, откакто 64-годишният президент на Габон Али Бонго Ондимба бе разгласен за победител на президентски избори, които бяха подложени на критика от интернационалните наблюдаващи и бяха помрачени от боязън от принуждение. Минути след оповестяването на изборните резултати беше чута стрелба в центъра на столицата Либървил. По-късно десетима униформени военни се появиха по националната телевизия и оповестиха, че са взели властта.

Тълпи от хора се стекоха на улиците, с цел да отпразнуват края на ръководството на Бонго, като пееха националния химн дружно с бойците, отбелязва АП. " Благодаря на армията. Най-после! Чакахме от дълго време този миг ", сподели Йоланд Окомо, застанала пред бойците от габонската елитна републиканска армия. Магазинерката Вивиан Мбу оферираше на бойците сок, който те отказваха, разказва АП. " Да живее нашата войска! ", възкликна младият Жорди Дикаба до момента в който вървеше с другари по улица, опасана с кордон от въоръжени служители на реда. 

Междувременно Ройтерс осведоми, че най-малко 30 търговски кораба са пуснали през днешния ден котва в териториалните води на Габон след изказването за взимането на властта от офицерите от армията. Това гласят данни от компании, следящи корабния трафик и морската сигурност. Освен че президентът Али Бонго беше подложен под домакински арест, границите на изнасящия нефт Габон бяха затворени, а държавните институции – разпуснати.

Сред акостиралите плавателни съдове има търговски кораби, както и танкери. Те са пуснали котва наоколо до най-големите пристанища на страната, в това число Овендо, до столицата Либървил и Порт Жантил южно от него, демонстрираха през днешния ден данни от системата за следене на корабния трафик на компанията " Марийн трафик " (MarineTraffic). Британската компания за морска сигурност " Амбри " (Ambrey) заяви, че пристанищните действия в столицата Либървил са прекратени и никакви кораби нито влизат, нито излизат оттова, откогато бе разгласен превратът.

" Амбри " има информация, че придвижването на кораби във вътрешността в Габон и отвън него е прекратено след изказването на представители на армията рано тази заран ", афишира компанията в официално съобщение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР