Президентът на Франция Еманюел Макрон породи полемика сред западните държави

...
Президентът на Франция Еманюел Макрон породи полемика сред западните държави
Коментари Харесай

Тръмп бесен: Макрон лиже задника на Китай

Президентът на Франция Еманюел Макрон породи дискусия измежду западните страни и провокира недоумението на Тайван с изявление, касаещо острова, което той направи в изявление за изданията " Политико " и " Лез Еко ". За сметка на това китайците не стопират да хвалят, както те споделят, положителните хрумвания на Макрон по отношение на острова.

А претендентът за президентската номинация на американската Републиканска партия Доналд Тръмп, сърдит от всичко това, употребява много пошъл израз, с цел да изрази мнението си за позицията на Макрон по тайванския въпрос, обобщава Франс прес.

По време на пътуването си в Китай Макрон съобщи пред двете гореспоменати издания, че Европа не би трябвало да става почитател нито на Съединени американски щати, нито на Китай при положение на спор по отношение на Тайван. Това негово изявление двете издания разгласиха едвам, откакто той се върна от визитата си в Китай.



" Тези мнения (на Макрон) са явно плод на едно дълготрайно наблюдаване и размисъл ", означи китайското издание " Глобал таймс ", близо до властта в Пекин.

" Някои желаят да изградят визията за една подправена Европа в публичното мнение и да прикрият същинските гласове и ползи на европейците ", добавя изданието, известно с от време на време много жлъчните си мнения.

В случай на спор, обвързван с Тайван, " най-лошото нещо, би било да се мисли, че ние, европейците, ще би трябвало да сме почитатели и да се приспособяваме към американския темп или към една китайска свръхреакция ", съобщи Макрон в изявлението и пледира за стратегическа автономност на Европейски Съюз.



Това негово мнение бе оповестено от двете издания в миг, в който Китай организираше учения в региона на Тайван, по време на които симулира целенасочени бомбардировки против острова. Думите на Макрон породиха обаче ужас на Запад.

Бившият президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп упрекна Макрон, че " лиже задника " на Китай. " Макрон, който ни е другар, в този момент лиже задника на Китай ", съобщи Тръмп с неподправения си жанр на изказ в изявление за " Фокс нюз ".

" Сега светът е полудял, взривява се от всякъде и Съединени американски щати нямат никаква дума по въпроса ", добави той. 



За разлика от него администрацията на Джо Байдън в понеделник съобщи, че Съединени американски щати поддържат изключителни двустранни връзки с Франция, а Елисейският замък сподели, че Европа би трябвало да може да прави по този начин, че нейният глас да се чува. 

Говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин посочи, че " някои страни не желаят да видят по какъв начин други стават самостоятелни и самостоятелни. Напротив тези страни се пробват постоянно да подчинят другите на своята лична воля ". Той не загатна съответни страни, само че това бе разтълкувано като намек, че той засяга Съединени американски щати.

Мнението на Макрон " е ослепително решение, тъй като то показва едно опълчване на една нова Студена война ", съобщи китайският публицист Чън Вейхуа, сътрудник в Брюксел на англоезичното китайско издание " Чайна дейли ".

" Идеите на Макрон са доста положителни ", споделя консуматор в китайската обществена мрежа " Вейбо ". " Арогантността на Европа и нейното безучастие в продължение на доста години я докараха до положение на последна стратегическа бездейност пред Съединени американски щати ", добавя той.



Макрон беше посрещнат предходната седмица в Китай като същинска звезда. Китайските медии не пропуснаха да бележит по какъв начин е бил посрещнат там той с всички полагаеми се почести от китайския президент Си Цзинпин.

" Нереалистично е да се мисли, че Франция ще застане на страната на Китай при положение на спор със Съединени американски щати ", предизвести обаче авторитетният анализатор Ху Сицзин, някогашен основен редактор на " Глобал таймс " и водещ глас на китайския шовинизъм. " Европа и Съединени американски щати имат общи полезности и са свързани посредством НАТО ", добави той.

От своя страна представителят на Тайван във Франция съобщи през днешния ден, че " Тайван има потребност от Франция " и посочи, че на всяка страна е отредена роля, която да изиграе, с цел да се предотврати война с Китай.



" Франция има значение в района. Това е една страна от Индо-Тихоокеанския район ", сподели пред френското радио " Класик " тайванският представител Чъчун Ву. Това мнение той изрази в отговор на полемиката, подбудена от думите на Макрон.

" Всички тези реакции демонстрират какъв брой значим е гласът на Франция за стабилността и мира в района ", акцентира той. " Надяваме се, че Франция може да изиграе още по-позитивна роля и да се ангажира още повече ", добави тайванският представител.

Той акцентира, че това не значи обезателно интензивно присъединяване във боен проект. " Ние не сме наивни, ние не се надяваме, че Франция ще прати войска в Тайван, че Франция ще даде живота си за Тайван ", само че добави, че има разнообразни способи за Франция да изрази поддръжката си. Той цитира като образец войната в Украйна. Там Франция изпраща гаубици " Цезар ", до момента в който Тайван престана да изнася полупроводниците си в Русия, като по този метод и двете страни показаха поддръжката си за Киев.



" Една от аргументите за войната в Украйна е, че никой не вярваше, че ще има война. В Тайван всички имат вяра, че ще има война, затова война няма да има ", добави дипломатът.

Според него също така фактът, че Макрон не е оповестил обществено, че е дискутирал някои деликатни въпроси със Си, като да вземем за пример Тайван, не значи, че такива разисквания сред двамата не е имало. 

Дипломатът напомни, че предизвикването за Тайван произтича от това, че е на първа линия в отбраната на демокрацията пред една ос на властническите страни.

" В основата си Китай се опасява от свободата и демокрацията, които действат доста добре. И поради това Китай желае да унищожи нашата независимост и нашата народна власт ", акцентира тайванският представител.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР