Президентът на Франция Еманюел Макрон обвини вчера турския си колега

...
Президентът на Франция Еманюел Макрон обвини вчера турския си колега
Коментари Харесай

Макрон обвини Ердоган в неспазване на дадената дума

Президентът на Франция Еманюел Макрон упрекна през вчерашния ден турския си сътрудник Реджеп Тайип Ердоган, че е нарушил обещанието, обещано на интернационалната конференция за Либия в Берлин, откакто турски военни кораби и сирийски бойци са пристигнали в Либия, съобщи организация " Ройтерс ".

Искам да изразя моето безпокойствие по отношение на държанието на Турция сега, което е в цялостно несъгласие с уговорката, който президентът Ердоган пое на Берлинската конференция, сподели Макрон на конференция с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис.

Преди седмица Обединените арабски емирства, Египет и Русия, които поддържат либийския пълководец Халифа Хафтар, и Турция, която поддържа държавното управление в Триполи, се договориха с представители на западни страни в Берлин да упорстват за трайно помирение в северноафриканската страна и съблюдаване на оръжейното ембарго.

Но от този момент насам сраженията се ускориха, като Либийската национална войска на Халифа Хафтар пробва да отвори нов фронт, насочвайки силите си към град Мисрата в западната част на страната.

Снимки в обществени медии, които обаче не са тествани от " Ройтерс ", демонстрираха през днешния ден турски военни кораби край крайбрежията на Либия.

Макрон удостовери наличието на турските кораби и упрекна Анкара, че нарушава либийския суверенитет и заплашва европейската и западноафриканската сигурност.

Видяхме пред последните дни турски военни кораби, съпроводени от сирийски наемници, да идват на либийска земя. Това е изрично и съществено нарушаване на това, което бе контрактувано в Берлин. Това е нарушено заричане, сподели Макрон.

Без да ги посочва, Организация на обединените нации уточни на 25 януари, че няколко страни, които поддържат противниковите лагери в Либия, са нарушили оръжейното ембарго в интервала след Берлинската конференция. Организация на обединените нации уточни, че товарни самолети, цялостни с съвременни оръжия, бронирани коли, съветници и бойци, са пристигнали на летища в източна и западна Либия, което основава риск от възобновяване на сраженията.

Макрон не загатна за нарушавания от други страни с изключение на от Турция, отбелязва " Ройтерс ".

Париж е бил упрекван в предишното в оказване на политическа поддръжка на Хафтар посредством даване на военна помощ за битка с ислямистки групировки. Франция отхвърля да поддържа Хафтар.

Либия е без постоянна централна власт от свалянето на Муамар Кадафи през 2011 година, напомня " Ройтерс ". /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР