Президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изключи възможността

...
Президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изключи възможността
Коментари Харесай

Фон дер Лайен няма да работи с приятели на Путин

Президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изключи опцията да работи с " другари " на съветския водач Владимир Путин в идващия европарламент, два дни откакто разгласи, че ще се кандидатира за втори мандат.

Като единствен претендент на дясноцентристката Европейска национална партия (ЕНП), Фон дер Лайен беше запитана дали би си сътрудничила с бъдещо болшинство, което включва десните Европейски консерватори и реформисти (ЕКР).



" Тези, които пазят нашите полезности против приятелите на Путин, това са тези, с които желая да работя ", съобщи тя пред кореспонденти в Брюксел на конференция с водача на ЕНП Манфред Вебер.

Макар да означи, че изборите в Европейски Съюз през юни ще трансформират състава на групите в Народното събрание, Фон дер Лайен очерта алена линия във връзка с партиите, считани за проруски.



" Важно е да работя с проевропейски, пронатовски, проукраински, ясно подкрепящи нашите демократични полезности групи ", отговори тя.

" С другари на Путин - невероятно! ", безапелационна е тя.

Социологическите изследвания сочат, че извънредно десни партии ще усилят въздействието си на евроизборите на 6 и 9 юни, за сметка на левите и левоцентристките политически сили.

Изборите ще дадат началото на пренареждане на висшите постове в Европейски Съюз, което ще дефинира посоката на развиване през идващите пет години.

В сегашния законодателен орган ЕНП, най-голямата група по брой места, сплоти сили с лявоцентристките " Социалисти и демократи " и центристката " Обнови Европа " - надлежно втората и третата по величина групи.

Един от двата твърдо десни блока в Народното събрание - " Идентичност и народна власт " (ИД) - включва редица партии, считани за другарски настроени към Русия, като " Национален общ брой " на Марин Льо Пен във Франция или " " Лига " на Матео Салвини в Италия.

Втората дясна група, ЕКР, до момента заемаше антимосковска позиция, само че тя може да се смекчи, в случай че след изборите към нея се причисли партията " Фидес " на другарски настроения към Русия водач на Унгария Виктор Орбан - както се пробва да направи.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР