Президентът на Еквадор Гийермо Ласо в сряда с указ разпусна

...
Президентът на Еквадор Гийермо Ласо в сряда с указ разпусна
Коментари Харесай

Еквадорският президент разпусна парламента

Президентът на Еквадор Гийермо Ласо в сряда с декрет разпусна Националното заседание, оповестява " Ройтерс ". 

С това той насрочи парламентарни и президентски избори , ден откакто показа отбраната си в процеса на импийчмънт против него.

Ласо отхвърли обвиняванията против него, заявявайки, че администрацията му е направила промени в контракта, подписан години преди той да встъпи в служба, с цел да облагодетелства страната, по съвет на инспектора на Еквадор.
 Тръгва ли Еквадор по пътя на Перу?
Тръгва ли Еквадор по пътя на Перу?

Противопоставяне сред президент и парламент

Припомняме, че  депутатите се пробваха да осъдят Ласо за заграбване и да го отстранят от власт. 

Деветдесет и два гласа от 137-членния законодателен орган биха били нужни , с цел да бъде отхвърлен Ласо от поста. Гласовете за продължение на процеса получиха 88.

Мнозинството от тях поддържаха резолюция, в която се споделя, че Ласо е разрешил корупционният контракт да продължи , макар че комисията за контрол на Конгреса, която изслуша свидетелските показания на депутати от опозицията, длъжностни лица и юриста на Ласо, сподели в своя отчет, че не предлага импийчмънт.

Това е вторият път, когато опозицията се пробва да в профил Ласо, само че предходната година

" Това е демократично решение, освен тъй като е конституционно, само че и тъй като връща властта на еквадорския народ да реши бъдещето си на идващите избори " , сподели Ласо във видео предаване, добавяйки, че държавното управление ще издаде закони с декрет " гладко ".
 Снимка 618606
Източник:

Ласо постановява данъчна промяна в същото предаване , която съгласно него ще понижи налозите за еквадорците.

Армията и полицията на Еквадор " имат и ще зачитат безусловно конституцията и закона ", сподели Нелсън Проано, пълководец на въоръжените сили на Еквадор, във видео изказване, добавяйки, че решението на Ласо да разпусне събранието е залегнало в конституцията. Полиция и военни обкръжиха постройката на Народното събрание, без да позволяват никого вътре, съгласно очевидец на " Ройтерс ".

Стуацията доста припомня събитията в Перу от декември мниналата година и януари тази година, когато на фона на готвен от депутатите импйчмънт, само че, а страната бе разтърсена от, лишили живота на десетки.

Политическото напрежение се увеличи в Еквадор, откогато Ласо, някогашен банкер, беше определен през 2021 година и през цялото време се сблъска със мощна съпротива в Народното събрание. В същото време в южноамериканската страна се следи повишаване на насилието, обвързвано с опиати, в това число през последните две години.

Общата неустойчивост на страната сигурно ще се задълбочи.
 Еквадор сменя министри след митингите
Еквадор сменя министри след митингите

Утре ще станат ясни всички имена
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР