Президентът на Беларус Александър Лукашенко е инструктирал беларуски специалисти да

...
Президентът на Беларус Александър Лукашенко е инструктирал беларуски специалисти да
Коментари Харесай

Беларус ще осигурява електричество на АЕЦ Чернобил

Президентът на Беларус Александър Лукашенко е инструктирал беларуски експерти да обезпечат електрозахранването на АЕЦ " Чернобил " в Украйна, оповестява организация БEЛТА.

Украйна съобщи през вчерашния ден, че има заплаха от приключване на радиация след прекъсване на електричеството в атомната централа. Международната организация по атомна сила (МААЕ) съобщи обаче, че охладителните басейни в Чернобилската АЕЦ са задоволителни за дейно отклоняване на топлината без нужда от електрическо зареждане.

" В този случай МААЕ не вижда сериозно влияние върху сигурността “, съобщи МААЕ, отбелязва „ Политико “.

Около 20 000 касети с отработено гориво се съхраняват в басейни, които би трябвало да се охлаждат непрекъснато.

Повредите по два 750-киловолтови електропровода, нанесени при съветските офанзиви против района, доведоха до цялостното изключване на електрозахранването на " Чернобил " и близкия град Славутич, които се намират в административния регион на Киев, оповестиха украински представители.

От своя страна Русия упрекна украинските сили, че са атакували електропроводи и подстанция, захранваща електроцентралата, показва Ройтерс.

БЕЛТА осведоми, че Лукашенко е разискал ситуацията в Чернобилската АЕЦ в телефонен диалог с съветския президент Владимир Путин. Лукашенко също по този начин е разпоредил на Министерство на защитата армията на Беларус да предотврати всякаква офанзива против съветските сили откъм тила, добавя беларуската организация.

Русия употребява Беларус като плацдарм за нахлуването си в Украйна на 24 февруари. На съвещание с управлението на военното министерство Лукашенко предвижда високо равнище на закани за военната сигурност на Беларус.

" Събрахме се, с цел да обсъдим значими въпроси, свързани с обезпечаването на военната сигурност на страната. Ситуацията в района и прогнозата за нейното развиване ясно демонстрират, че в кратковременен и средносрочен проект заканите за военната сигурност на страната ни ще се изострят ", безапелационен е Лукашенко.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР