Президентът може да има единствено позиция на президентската институция. Това

...
Президентът може да има единствено позиция на президентската институция. Това
Коментари Харесай

Кой какво каза у нас за падналите в Полша ракети? frognews.bg

" Президентът може да има само позиция на президентската институция. Това не е позиция на страната. Ние сме парламентарна република. Не съм чул позиция на премиера или на Министерския съвет. Не съм чул и позиция на Народното събрание. За мен България към момента няма позиция. Това приказва, че системата ни за национална сигурност е парализирана. Служебното държавно управление на практика е абдикирало и изпаднало в цялостна взаимозависимост от волята на президента ", разяснява пред ФрогНюз Велизар Шаламанов.

 

Президентът Румен Радев не застана ясно на страната на Полша.

 

" Инцидентът в Полша, който докара до загубата на човешки животи, е недопустим, крие риск за дестабилизация на целия район и за разширение на териториалния обсег на войната на Русия против Украйна. Необходимо е неотложно изясняване на този рисков случай и предприемане на съответни ограничения. Всеки ден на тази война унищожава бъдещето на Европа и света ", се показва в позиция на президента.

 

Доста по-категорични са позициите да вземем за пример на италианския министър председател Джорджа Мелони, която изрази “солидарност ” с Варшава. Съединени американски щати пък показаха “пълна поддръжка ” към Полша. Германия също предложи поддръжката си. 

Какво споделиха партиите у нас? 

От Българска социалистическа партия отхвърлят да разясняват тематиката и се въздържат към този миг. От ГЕРБ отхвърлиха да дават позиция на медията ни. 

" В момента към момента се проверява какви тъкмо са ракетите. Факт е обаче, че главната причина за случилото се в Полша са варварските набези над Украйна в последните дни от съветска страна. Цялата обстановка е основана от съветската експанзия в Украйна. Загубата на човешки животи в Полша е разследване от съветската експанзия ", съобщи Стефан Тафров от " Демократична България ". 

Подобно е мнението и на самия Шаламанов. По думите му налице е тежък случай, който е директно разследване от офанзивите по цивилна инфраструктура в Украйна от страна на Русия. 

" Дали е попадение на съветска ракета или украинска Противовъздушна отбрана е второстепенен въпрос. Важното е, че ударите по обекти надалеч отвън зоната на прикосновение на войските в тази обстановка основават спомагателен риск. Ако не бъде взето решение руснаците да прекратят терористичните удари, то би трябвало в действителност да се построи надеждна противовъздушна и противоракетна защита на НАТО по границата с Украйна и да й се окаже помощ ", добави Шаламанов.

От " Продължаваме Промяната " бяха сбити: 

" Силно сме обезпокоени от случая, довел до гърмеж на територията на нашия евроатлантически съдружник Полша, след който починаха цивилни жители. Изразяваме съболезнования за загубата. Очакваме повече информация по случая ".

 

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР