Президентът Клаус Йоханис е политикът, който има най-много последователи в

...
Президентът Клаус Йоханис е политикът, който има най-много последователи в
Коментари Харесай

Румънският президент е най-популярният местен политик в социалните мрежи


Президентът Клаус Йоханис е политикът, който има най-вече почитатели в обществените мрежи в Румъния, написа през днешния ден в. „ Адевърул “.

Във Facebook, която е главната обществена мрежа в страната, президентът има над 1,8 милиона почитатели, а в Туитър, която не е чак толкоз известна, има 252 200 почитатели, показва вестникът.

Вторият най-активен румънски политик в обществените мрежи е ръководителят на националистическата партия Алианс за единение на румънците (АЕР) Джордже Симион. От близо две години Симион усилва известността си най-много посредством своите изявления във Facebook, посредством включвания онлайн в разнообразни моменти, даже на пленарни съвещания на управлението на Камарата на депутатите, на които няма право да участва, което води до многочислени спорове с сътрудниците му, отбелязва „ Адевърул “. Във Facebook Джордже Симион има над 1,2 милиона почитатели, а в Туитър – малко над 3500. Лидерът на АЕР има и страница в ЮТюб, където някои клипове са гледани над 80 000 пъти.

Партията Алианс за единение на румънците е известна с националистическите си позиции, с антисемитски изказвания на някои от членовете й и със съпротивата против ограниченията за предварителна защита и битка с пандемията от COVID-19.

Третият най-популярен румънски политик в обществените мрежи е Габриела Фиря, която сега е изпълнителен ръководител на Социалдемократическата партия и министър на фамилията и младежта. Фиря, която стана доста дейна в обществените мрежи до момента в който бе кмет на Букурещ (2016 година - 2020 г.), има над 561 почитатели във Facebook, а в Туитър – единствено 3600. 

В класацията на политиците с огромен брой почитатели в обществените мрежи отсъстват водачите на партиите от ръководещата коалиция, макар че някои от тях заемат значими длъжности в страната - министър председателят Николае Чука (лидер на Национално-либералната партия), ръководителят на Камарата на депутатите Марчел Чолаку (лидер на Социалдемократическата партия) и вицепремиерът Келемен Хунор (лидер на Демократичен съюз на унгарците в Румъния), отбелязва „ Адевърул “. 

Марчел Чолаку, който се чака да бъде идващият министър председател на Румъния според съдружното съглашение за ротация на министър-председателите, въпреки всичко е най-популярният измежду социалдемократите. Чолаку има 108 000 почитатели във Facebook и единствено 781 в Туитър, само че се класира на второ място след Габриела Фиря, показва „ Адевърул “.

В класацията на политическите партии преди всичко е Национално-либералната с 475 000 почитатели във Facebook. На огромна разлика е опозиционната реформаторска партия „ Съюз за избавление на Румъния “ с 275 000 почитатели, а на трето е Социалдемократическата партия със 189 000 почитатели във Facebook. Алианс за единение на румънците е на четвърто място със 153 000 почитатели, а партията на етническите унгарци има 73 000 почитатели във Facebook.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР