Президентът Касъм-Жомарт Токаев заяви, че Казахстан ще проведе референдум, за

...
Президентът Касъм-Жомарт Токаев заяви, че Казахстан ще проведе референдум, за
Коментари Харесай

Казахстан ще проведе референдум за изграждането на АЕЦ

Президентът Касъм-Жомарт Токаев съобщи, че Казахстан ще организира референдум, с цел да реши дали да построи първата си атомна електроцентрала, като добави, че датата ще бъде избрана по-късно, заяви „ TVP World ”.


" От една страна, Казахстан, като максимален производител на уран в света, би трябвало да има лична нуклеарна мощ ", сподели Токаев.

" От друга страна, доста жители и някои специалисти имат опасения по отношение на сигурността на атомните електроцентрали ", съобщи още той.

Правителството на Казахстан от дълго време разисква концепцията, като се базира на нуждата от нови мощности за произвеждане на електрическа енергия, и даже дефинира плануваното място за оборудването в югоизточната област Алмари и загатна съветския „ Росатом “ като евентуален сътрудник.

Някои деятели се опълчват на плана заради опасения, свързани с сигурността, и заради историята на Казахстан, където се намираше експлоатираният от Съюз на съветските социалистически републики Семипалатински полигон за тествания на нуклеарни оръжия./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР