Президентът и служебното правителство имат лек ръст на одобрението. Най-харесвани

...
Президентът и служебното правителство имат лек ръст на одобрението. Най-харесвани
Коментари Харесай

„Тренд“: Под процент е разликата между ГЕРБ и новото обединение на ПП и ДБ

Президентът и служебното държавно управление имат лек растеж на утвърждението. Най-харесвани в кабинета са Гълъб Донев, Весела Лечева, Иван Демерджиев, Крум Зарков и Атанас Пеканов, а формулата за идващото Народно заседание е 5+1 обединения с парламентарно посланичество. Това са част от изводите от национално представително изследване на Изследователски център „ Тренд “ по поръчка на „ 24 часа “. То е извършено в интервала сред 4 и 11 февруари.

Преди формалното оповестяване на предизборната коалиция сред „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ „ Тренд “ тества тяхно вероятно обединяване. На въпрос с авансово заложени варианти ГЕРБ и обединяването сред „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ са със сходна електорална поддръжка.

ГЕРБ резервира минимално преимущество с по-малко от % пред предизборната коалиция. Партията на Бойко Борисов се употребява с поддръжката на 25,6% от гласуващите, до момента в който обединяването сред „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ с 24,8% от гласуващите.

Така, съгласно данните на „ Тренд “, предизборната коалиция съумява да събере електоратите на двете обединения и не се записва отлив в резултат на обединяването, само че към този момент не се регистрира и бонус от него.
 Тренд, изследване Източник: Изследователски център „ Тренд “/ „ 24 часа “
В подредбата не се следят структурни промени спрямо предходните няколко месеца.

Третото място остава за Движение за права и свободи с 12,8%. „ Възраждане “ доближава равнища от 11,9% измежду гласуващите. Пета е Българска социалистическа партия с 8,9% от твърдо решените да отидат до урните на 2 април. Реални шансове за парламентарно посланичество резервира „ Български напредък “ с 4% измежду гласуващите. Предизборната акция ще се окаже решаваща за партията на Стефан Янев.

На отдалеченост от парламентарната преграда, само че над 3% остава „ ИТН “. Опцията „ не поддържам никого “ продължава да събира относително висок % (4,8%).
26% от българите дават позитивна оценка за работата на държавното управление, а 58% – негативна
Оценката за работата на държавното управление и президента през февруари отчасти възвръща записания януарски спад. Първият месец в годината обичайно регистрира най-песимистични настройки най-много заради отминалите празници, упованията за по-студено време и по-високи сметки за комунални услуги, отбелязва социологическата организация.

През февруари 26% от българите дават позитивна оценка за работата на държавното управление, а 58% – негативна. За президента 43% дават позитивна оценка, а 47% – отрицателна. Подкрепата и за двамата е по-висока с 4% спрямо януари.
 Тренд, изследване Източник: Изследователски център „ Тренд “/ „ 24 часа “
Половин година след встъпването в служба на служебния кабинет на Гълъб Донев отношението към всеки от служебните министри е следното: отпред на класацията с най-положителна оценка и най-висока известност е министър-председателят Гълъб Донев (40%). Първите петима министри с най-голям брой позитивни оценки са Весела Лечева (32%), Иван Демерджиев (31%), Крум Зарков (26%), Атанас Пеканов (25%) и Димитър Стоянов (24%). Те са и най-разпознаваемите лица от служебното държавно управление. След тях се подреждат Асен Меджидиев (21%), Росен Христов (20%), Лазар Лазаров (19%) и Иван Шишков (19%).

От „ Тренд “ прецизират, че резултатите не регистрират втория лист със глобени лица по закона „ Магнитски “, който беше оповестен на 10 февруари. Изследването е е приключило на 11 февруари.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР