Президентът и служебният кабинет са разпознаваеми в предизборната среда с

...
Президентът и служебният кабинет са разпознаваеми в предизборната среда с
Коментари Харесай

ОССЕ: Радев критикува предишното правителство преди изборите, а жените не заемат достатъчно високи постове

„ Президентът и служебният кабинет са разпознаваеми в предизборната среда с сериозни изказвания по отношение на решенията на предходното държавно управление “. Това се споделя промеждутъчен отчет на интернационалните наблюдаващи от ОССЕ на изборния развой. Наблюдателите дават образец с това, че на 2 септември президентът съобщи, че „ шокиращата “ нова цена на газа е резултат от подписаните през юли контракти за газ.

По покана на управляващите на Република България и в сходство със своя мандат, Службата за демократични институции и права на индивида към Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) изпрати своя задача за наблюдаване на изборите на 2 октомври 2022 година Мисията е ръководена от Нина Суомалайнен и се състои от 11 интернационалните специалисти, основани в София, както и наблюдаващи в цялата страна.

В собствен промеждутъчен отчет за случилото се сред 30 август – 15 септември 2022 година с изключение на ролята на президента и служебния кабинет в предизборните събития, регистрират още, че редица отправени от дълго време рекомендации на Службата за демократични институции и права на индивида към ОССЕ и Венецианската комисия остават неизпълнени, в това число тези, които са свързани с регистрацията на претендентите, оповестението и одитирането на финансирането на акцията, ефикасното санкциониране на изборни нарушавания, оспорването на резултатите от изборите и ограниченията за поощряване на присъединяване на дамите и представители на малцинствата. Освен това в законодателството има несъответствия и двусмислени разпореждания, се споделя в отчета.

През първата седмица на акцията Министерството на стопанската система разгласява две изказвания по отношение на хипотетични нарушавания на двама някогашни високопоставени държавни чиновници, свързани с Българска социалистическа партия. Тонът на акцията постоянно е конфликтен, в допълнение политизиращ проблемите, свързани с цените на газа и петрола, и случаи на обвинявания в корупция, написа още в отчета.

Парламентарните избори се провеждат от изборни комисии на три равнища под управлението на Централната изборна комисия (ЦИК). Няколко политически партии показаха безпокойствие по отношение на неналичието на посланичество в ЦИК, защото последните ѝ членове са били назначени през май 2021 година, а актуалният ѝ състав не отразява определения през ноември 2021 година и отиващ си парламент. Досега органите, организиращи изборите, организират предизборната подготовка в границите на законоустановените периоди. Програмата за образование на лицата, натоварени с провеждането на изборите, към момента не е почнала (б. р. към 15 септември). ЦИК и Районните изборни комисии (РИК) организираха постоянни съвещания, отворени за наблюдаващи и предавани онлайн онлайн. Заседанията обаче постоянно биват прекъсвани за непублични работни срещи за в допълнение разискване на проекторешенията, а предаваните онлайн съвещания от време на време биват заглушавани без основателна причина, споделят наблюдаващите.

За тези избори ще се употребяват към 11 000 машини за електронно гласоподаване със сензорен екран в към 9400 изборни секции в страната и към 290 в чужбина. ЦИК не разгласи процедура за възлагане на социална поръчка, с която да обезпечи механически реализирането на електронното гласоподаване и съответната логистична поддръжка, акцентирайки като причина за това извънредно късите периоди и логистичните компликации, а договорът беше подписан непосредствено с предходния снабдител – частния реализатор Ciela Norma, показва се в отчета.

Като цяло дамите не са показани в задоволителна степен на както на определени, по този начин и на назначени длъжности. Представянето на дамите в Народното събрание, чийто мандат изтича, след изборите през ноември 2021 година, беше 23,8 %. Три от 21 министри в служебния кабинет са дами. За кандидатските листи няма условия, свързани с половете. На тези избори ще се явят 1576 дами, а 208 от тях ще водят кандидатските листи. Осем от членовете на ЦИК, в това число ръководителят, един заместник-председател и секретарят, са дами. Общо 250 от 439-те членове на РИК и 14 от 31-ата ръководители на РИК са дами.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР