Президентът Еманюел Макрон каза в понеделник, че Франция трябва да

...
Президентът Еманюел Макрон каза в понеделник, че Франция трябва да
Коментари Харесай

Франция ще изготви тази година законопроект за асистираната смърт

Президентът Еманюел Макрон сподели в понеделник, че Франция би трябвало да усъвършенства достъпа до палиативни грижи, и разгласи, че до края на лятото ще има проектозакон за това дали би трябвало да се позволи някаква форма на асистирана гибел, съобщи " Ройтерс ".

Той съобщи, че законопроектът ще се основава на работата на група от 184 случайно определени френски жители, които разискват въпроса от декември. Те завършиха работата си този уикенд, като 76% от тях споделиха, че поддържат разрешаването на някаква форма на асистирана гибел за тези, които я желаят.

Макрон не посочи дали желае евтаназията или асистираното самоубийство да бъдат позволени във Франция или дали законопроектът ще включва едното или и двете. Той уточни, че разискването на въпроса ще продължи до тогава, само че консенсусът е значим по подобен сензитивен въпрос.

Националният съвет на лекарите на Франция, l`Ordre des medecins, съобщи, че се опълчва на включването на лекари в подпомагането на хората да се самоубият. Асистираното самоубийство - при което медицински личен състав дава на някого средствата да се самоубие - или доброволната евтаназия - където доктор играе дейна роля за преустановяване на живота на даден човек по негово искане - е позволено в няколко страни в Европа.
Асистираното самоубийство е легално в Швейцария от 40-те години на предишния век.

Евтаназията е законна в Белгия, Нидерландия, Люксембург и, а предходната година италианец, неподвижен преди 12 години при пътнотранспортно произшествие, умря в първия случай на асистирано самоубийство в Италия.

Има разгорещени диспути в други страни от Европейски Съюз, в това число.

Някои други страни одобряват единствено пасивната евтаназия, при която по искане на пациента се стопират някои медицински лекувания, което води до гибелта на индивида.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР