Президентът Джо Байдън ще пътува до Израел в сряда, което

...
Президентът Джо Байдън ще пътува до Израел в сряда, което
Коментари Харесай

Байдън ще пътува до Израел

Президентът Джо Байдън ще пътува до Израел в сряда, което евентуално ще бъде трагична демонстрация на взаимност с нацията, която се раздрусва от смъртоносната офанзива на Хамас, заяви Политико.

Съобщението за идното пътешестване на Байдън беше направено от държавния секретар Антъни Блинкен в понеделник. Самият Блинкен се намира в Израел, където е провел няколкочасови срещи с министър-председателя на страната Бенямин Нетаняху. " Президентът ще удостовери солидарността на Съединените щати с Израел и стоманения ни ангажимент към неговата сигурност ", съобщи Блинкен.

Пътуването на Байдън може да се реализира в миг, когато Израел ще стартира сухопътна инвазия в Ивицата Газа - конюнктура, която кара някои чиновници на администрацията да се тормозят. Байдън ще отиде в Тел Авив. Но той ще спре и в Аман, столицата на Йордания, където ще се срещне с Махмуд Абас, президент на Палестинската национална власт, президента на Египет Абдел Фатах Ел-Сиси и краля на Йордания Абдула II.

Нетаняху предложения Байдън да го посети, когато двамата мъже разговаряха в събота, оповестиха публични лица.

Байдън е споделил на помощниците си, че се интересува от визитата, защото наличието му би демонстрирало мощна поддръжка от страна на Съединени американски щати, откакто Хамас умъртви над 1400 израелци и взе към 150 заложници, в това число американци.

 Но вероятността от ескалация на военните дейности може да значи, че пътуването ще се реализира в изключително рисков миг от развиването на войната.

 Помощниците на Белия дом означиха, че Байдън и преди е предприемал дръзки пътувания, а точно визитата си в Киев през февруари, когато в Украйна бушуваше война с Русия. Тази аудиенция беше считана от доста сътрудници за едно от най-важните събития в неговото президентство. 80-годишният Байдън е пътувал и на други места в района - посетил е Полша и Литва - като проява на уговорката на Съединените щати да пазят демокрациите по света.

Това пътешестване обаче може да се окаже малко по-опасно.

Още през февруари Съединени американски щати оповестиха на Русия да не се намесва в пътуването и Москва, може би предусещайки американска принуда, не се опита да спре президента, макар че сирените за въздушно нахлуване се включиха, до момента в който Байдън и Владимир Зеленский се разхождаха по улиците на Киев. Хамас, формация, която Съединените щати са оповестили за терористична организация, би била по-склонна да предприеме провокативен удар против пътуващ президент.

Джон Кърби, представител на Съвета за национална сигурност, съобщи, че няма съглашение сред Съединени американски щати и Израел за прекъсване на сухопътната инвазия в Газа, до момента в който Байдън е в Израел.

" Ние не диктуваме военни условия и оперативни мандати на израелските военни ", сподели той пред кореспонденти в понеделник вечерта.

Кърби добави, че президентът няма да предприеме такова пътешестване, в случай че не са налице подобаващи параметри за сигурност. Въпреки това решението за визитата е било взето в границите на 48 часа, откакто Нетаняху е поканил Байдън в Израел.

Два американски кораба, USS Bataan и Carter Hall, с присъединяване на стотици морски пехотинци на борда, се придвижват към Средиземно море от Персийския залив. Те ще се причислят към флота от кораби в района, в това число два самолетоносача.

Към Израел тази седмица се насочва и губернаторът на Ню Йорк Кати Хочул, която също разгласи пътуването в понеделник вечерта.

" Утре ще пътувам до Израел за задача за взаимност, където възнамерявам да се срещна с дипломатически водачи и общности, които са били опустошени от ужасяващите офанзиви на Хамас ", съобщи Хочул.

На фотографията: Президентът Джо Байдън приказва на националната вечеря на Кампанията за човешки права през 2023 година, 14 октомври 2023 година, Вашингтон. | Manuel Balce Ceneta/AP

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР