Байдън намира нов приятел във Виетнам, докато американските изпълнителни директори търсят алтернативи на китайските фабрики

...
Президентът Джо Байдън се отправя към Виетнам, който се стреми
Коментари Харесай

Президентът Джо Байдън се отправя към Виетнам, който се стреми драстично да увеличи търговията със Съединените щати

От JOSH BOAK Associated Press и AAMER MADHANI Associated Press, 9 септември 2023 г., 23:32 ч. Виетнам, който иска драстично да засили търговията със Съединените щати – знак за това как конкуренцията с Китай променя отношенията в Азия.

Президентът превърна в гордост факта, че Виетнам издига Съединените щати до статута на всеобхватен стратегически партньор. Други държави, за които Виетнам е разширил това наименование, включвайки Китай и Русия. Предоставянето на САЩ на същия статут предполага, че Виетнам иска да защити своите приятелства, тъй като американски и европейски компании търсят алтернативи на китайските фабрики. в Солт Лейк Сити, че Виетнам не иска отбранителен съюз със САЩ, „но искат отношения, защото искат Китай да знае, че не са сами“ и могат да избират собствените си взаимоотношения. Президентът реши да съчетае посещението във Виетнам с пътуването си до Индия за срещата на върха на Г-20, която приключва в неделя.

С икономическото забавяне на Китай и китайския президент Консолидирането на политическата власт на Си Дзинпин, Байдън вижда възможност да привлече повече нации — включително Виетнам и Камбоджа — в орбитата на Америка.

„Ние се намираме в ситуация, в която всички от тези промени по света се случват“, обясни Байдън за пътуването във Виетнам миналия месец. „Имаме възможност, ако сме умни, да променим динамиката.“

Търговията на САЩ с Виетнам вече се ускори от 2019 г. насам. Но има ограничения за това как може да напредне много повече без подобрения в инфраструктурата на страната, уменията на работниците и управлението й. Нито увеличената търговия автоматично е поставила виетнамската икономика във възходяща траектория.

Министърът на търговията Джина Раймондо каза, че главните изпълнителни директори, с които тя разговаря, оценяват Виетнам високо като място за диверсификация на веригите за доставки, които преди пандемията са били прекалено зависими от Китай.Раймондо се опитва да разшири тези вериги за доставки чрез Индо-тихоокеанската икономическа рамка, инициатива, която Байдън стартира миналата година.

„Независимо дали става дума за Виетнам или Малайзия, Индонезия, Индия, компаниите наистина гледат сериозно на тези страни като места за правене на повече бизнес ", каза Раймондо. „Вярно е също така, че те трябва да подобрят своята работна сила, жилища, инфраструктура и, бих казал, прозрачност в държавните операции."

Икономическият растеж на Виетнам се понижи през първите три месеца на 2023 г. Неговите износители бяха изправени пред по-високи разходи и по-слабо търсене, тъй като високата инфлация в световен мащаб навреди на пазара на потребителски стоки.

Все пак вносът на виетнамски стоки в САЩ почти се е удвоил от 2019 г. до 127 милиарда долара годишно, според Бюрото за преброяване на населението. Малко вероятно е Виетнам, със своето население от 100 милиона, да може да достигне мащаба на китайското производство. През 2022 г. Китай, с население от 1,4 милиарда души, е изнесъл четири пъти повече стоки за САЩ, отколкото Виетнам.

Има също така доказателства, че Китай все още е централен за икономиките на много страни в Индо-Тихия океан. Нов анализ на Peterson Institute of International Economics установи, че страните в IPEF получават средно над 30% от вноса си от Китай и изпращат близо 20% от износа си в Китай. Тази зависимост се увеличи рязко от 2010 г. насам.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан видя възможност за разширяване на отношенията на САЩ с Виетнам, когато един от висшите служители на САЩ, Lê Hoài Трунг посети Вашингтон на 29 юни.

След разговор с Трунг Съливан се върна в офиса си и реши след консултация с екипа си да изпрати писмо до виетнамското правителство предлагайки двете страни да издигнат своите търговски и дипломатически отношения на възможно най-високо ниво, според служител на администрацията, който настоя за анонимност, за да обсъди подробностите.

Съливан избра номер обратно на 13 юли, докато пътува с Байдън в Хелзинки, разговаряйки по телефона с Nguyễn Phú Trọng, генерален секретар на Комунистическата партия на Виетнам.

На събитие за набиране на средства в Мейн няколко седмици по-късно Байдън оповести сделката пред група дарители, събрани в хамбар.

„Получих обаждане от ръководителя на Виетнам отчаяно иска да се срещне с мен, когато отида на Г-20“, каза Байдън. „Той иска да ни издигне до основен партньор, заедно с Русия и Китай. За какво мислите, че става въпрос?“

За да отговоря на въпроса на Байдън, всичко е свързано с тревоги относно експанзивен и напорист Китай, според Грегъри Полинг, директор на Югоизточна Азия Програма и Инициатива за морска прозрачност в Азия в Центъра за стратегически и международни изследвания, базиран във Вашингтон мозъчен тръст.

Виетнам „изпраща доста силно политическо послание, че са достатъчно притеснени за Пекин, че са готови да издигнат официално отношенията със САЩ до най-високото ниво, което имат в тяхната система“, каза Полинг по време на разговор с репортери относно пътуването.

Въпреки че простата промяна в статута може да изглежда тривиална за много гласоподаватели в САЩ, Полинг каза, че това е важен ход от комунистическа страна, която граничи с Китай.

Източник: abcnews.go.com


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР