Президентът Джо Байдън планира да отправи директен призив към американския

...
Президентът Джо Байдън планира да отправи директен призив към американския
Коментари Харесай

Байдън планира да използва адреса на Овалния кабинет, за да представи аргументи за военновременна помощ за Израел и Украйна

Президентът Джо Байдън възнамерява да насочи пряк апел към американския народ да продължи да финансира Украйна и Израел на фона на техните военни старания в послание в Овалния кабинет в четвъртък, съгласно двама чиновници на администрацията.

Обръщението в най-гледаното време ще се организира в навечерието на Белия дом, който изиска на север от 100 милиарда $ от Конгреса за доставка на помощ и запаси на Украйна, Израел, Тайван и границата на Съединени американски щати с Мексико. Очаква се Байдън да изтъкне аргумента, че поддръжката за Украйна и Израел е въпрос на националната сигурност на Съединени американски щати, когато светът е в повратна точка.

„ Той ще изтъкне, че цената на бездействието и цената на напускането е доста по-висока “, съгласно един чиновник.

Администрацията на Байдън през август изпрати последната си по този начин наречена поръчка за в допълнение финансиране, която капсулира неповторими поръчки отвън обичайните държавни стратегии. Предложението изисква 24,1 милиарда $ за помощ на Украйна до края на годината, само че Конгресът не съумя да го утвърди по време на процеса за предоставяне на зелена светлина за краткосрочно федерално финансиране.

Общественото мнение по отношение на помощта от Съединени американски щати е смесено.

В скорошна анкета на CNN съвсем всички респонденти са симпатизирали на израелския народ след изненадващите офанзиви, подхванати от Хамас, само че няма явен консенсус по отношение на вярното равнище на присъединяване на Съединени американски щати. Една трета (35%) споделят, че Съединени американски щати дават нужното количество помощ – а други 36% не са сигурни дали равнището на помощта от Съединени американски щати е уместно. Съединени американски щати от дълго време дават помощ за сигурността на Израел, който получава почти 4 милиарда $ годишно според 10-годишен меморандум за съгласие. Новото искане ще обезпечи още милиарди.

На ранено лице е оказана помощ в болница Шифа, откакто израелски въздушен удар удари близката болница Ал-Ахли, съгласно Министерството на здравеопазването на Газа в град Газа, Ивицата Газа, 17 октомври 2023 година Клас на REUTERS/Mohammed Al-Masri = Ранен човек получава помощ в болница Шифа, откакто израелски въздушен удар удари близката болница Ал-Ахли, съгласно Министерството на здравеопазването на Газа в град Газа, Ивицата Газа, 17 октомври 2023 година REUTERS/Мохамед Ал-Масри Мохамед Ал-Масри/Ройтерс

За разлика от това, поддръжката за поддържане на помощта за Украйна понижа доста след непровокираното навлизане на Русия през февруари 2022 година Проучване на CNN от август откри, че 55% от респондентите споделят, че Конгресът не би трябвало да отпуска повече средства за подкрепяне на Украйна. Партизанското разделяне също се задълбочава: близо три четвърти от републиканците се опълчиха на повече финансиране за Украйна, до момента в който 62% от демократите го поддържаха.

След нахлуването на Русия Белият дом и Конгресът са дали над 75 милиарда $ финансиране на Киев, съгласно Института за международна стопанска система в Кил.

Министърът на финансите Джанет Йелън даде обещание пред европейските водачи в понеделник, че Съединени американски щати ще могат да обезпечат поддръжка за спомагателна помощ и в изявление за Sky News сподели, че Вашингтон може да си разреши да финансира две военни старания едновременно.

„ Американците сигурно могат да си разрешат да застанат до Израел и да поддържат военните потребности на Израел, а ние също можем и би трябвало да подкрепим Украйна в нейната битка против Русия. “

Предстоящите забележки на Байдън, оповестени за първи път в сряда, идват след военното му посещаване в Близкия изток, което продължи даже откакто гърмеж раздруса болница в Газа. Докато плануваната му спирка в Аман, Йордания, с цел да се срещне с арабски водачи, беше анулирана тъкмо когато президентът се готвеше да напусне Белия дом, Байдън в действителност прекара часове на място в Тел Авив.

Длъжностни лица в сряда се пробваха да омаловажат анулацията, като споделиха, че е естествено президентът Махмуд Абас от палестинската власт да се върне на Западния бряг, с цел да скърби за мъртвите. По-късно Байдън се присмя на догатката, че е отчаян, че срещата е била анулирана.

„ Разочарован? Виж, пристигнах да свърша нещо. Свърших го “, сподели той. „ Не доста хора смятаха, че можем да създадем това и не доста хора желаят да бъдат свързвани с неуспех. “

За Байдън едно пътешестване в дните на образуване на евентуално провлечен спор се равняваше на крайния тест за увереността му – изграждана в продължение на десетилетия – че влизането в една и съща стая може да повлияе на хора и събития.

Съединени американски щати, Египет и Израел всички алармираха за подготвеност помощта да стартира да се придвижва към Газа след високопоставеното посещаване на Байдън.

на среща, която продължи доста повече от предстоящото от публични лица, Байдън се опита да употребява дългите си десетилетия връзки с израелския министър председател Бенямин Нетаняху – такива, които претърпяха доста напрежение през последната година – с цел да предложи препоръки и да потърси задължения по отношение на потока от филантропични помощ за Газа.

Преди това чиновници споделиха, че Байдън ще се обърне към израелския водач с „ сложни въпроси “ по отношение на пътя напред и желанията на Израел, до момента в който се стреми да отстрани Хамас в Газа. Говорейки по-късно, Байдън предложи бегла визия по какъв начин са протекли тези диалози или най-малко неговата страна от тях.

„ Предупреждавам следното: до момента в който чувствате този яд, не се поглъщайте от него “, сподели Байдън на публиката си, сбирка от израелци и американци.

„ Знам, че изборите в никакъв случай не са ясни или лесни за управлението “, продължи Байдън, припомняйки грешките, позволени от Съединените щати след терористичните офанзиви от 11 септември 2001 година „ Винаги има цена, само че това изисква обсъждане, изисква задаване на доста сложни въпроси. Това изисква изясненост по отношение на задачите и почтена оценка дали пътят, по който вървите, ще реализира тези цели. “

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР