Президентът Джо Байдън отдели първите 11 минути от неговото послание

...
Президентът Джо Байдън отдели първите 11 минути от неговото послание
Коментари Харесай

Д-р Асен Асенов: Като икономика и финанси войната в Украйна е световна

Президентът Джо Байдън отдели първите 11 минути от неговото обръщение на спора в Украйна и сподели на американския народ, че светът е изправен пред провокации, които не сме виждали от десетилетия. Американските жители би трябвало да са подготвени да оказват помощ на украинския народ, само че би трябвало да са подготвени, че цените на стоките ще се покачват, бензинът ще коства повече, това разяснява за преподавателят по международна търговия в Американския университет във Вашингтон доктор Асен Асенов.

Байдън съобщи още, че Америка няма да встъпва във войната и американски бойци няма да вземат участие непосредствено там, открои доктор Асенов.

Трябва да се означи, че от позиция на военни дейности в някаква степен войната е местна. Като стопанска система и финанси обаче това е една международна война. Цената на тази война ще я платим всички ние с по-високата цена на хляба, на горивата и с по-високата цена на свободата и на сигурността. В целия свят разноските за военни потребности и за сигурност ще набъбнат - в Европа най-много, и ние би трябвало да сме подготвени да платим тази цена, означи доктор Асенов.

По думите му мярката налагане на наказания на Централната банка на Русия е невиждана, защото точно Централната банка би трябвало да пази цената на националната валута, а тя е лишена от съвсем половината от своите запаси. Тя беше принудена да качи лихвения си % от 9,5 на 20%, което е голяма тежест, която ще вкара съветската стопанска система в криза.

Световните пазари реагираха доста внезапно. Цените на петрола през днешния ден са невиждано високи. Цените на съветските акции се сринаха, добави той.

Д-р Асенов е безапелационен, че светът е изправен пред пренареждане на икономическата система. Китай, Турция и други страни чакат нова, по-висока роля. Европа е сложена пред доста по-големи провокации, от която и да е друга част на света.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР