Президентът атакува тези промени в Конституцията, които по някакъв начин

...
Президентът атакува тези промени в Конституцията, които по някакъв начин
Коментари Харесай

Борислав Цеков: Президентът атакува промените в Конституцията заради ведомствени интереси

" Президентът нападна тези промени в Конституцията, които по някакъв метод засягат институционалната територия или модифицират пълномощията на президента. Не засегна проблемите, които провокираха най-сериозна дискусия – разделянето на Висш съдебен съвет на два органа. Очевидно не това вълнува президента, а неговите ведомствени ползи ", разяснява пред Euronews Bulgaria конституционалистът доцент Борислав Цеков.

" Видяхме практиката от последните няколко години при този президент, че си позволяваше много самоволно да разтяга периодите, в които да издаде или да разгласи, че няма да издаде декрет за назначения на висши държавни чиновници и това поставяше страната във вакуум. При този президент видяхме форми на директно президентско ръководство, което Конституцията не позволява. След като видяхме този неприятен казус се постанова парламентарната република да бъде предпазена от сходни своеволни и еднолични дейности. Моделът, който се предлага ускорява парламентарния надзор върху служебните кабинети и въвлича парламентарните групи в съвещания, които президентът ще е задължен да организира ", сподели още юристът.

" Не считам, че Конституционен съд има задоволително сериозна обосновка в това искане. Най-сериозната обосновка е по въпроса за процедурата, по която беше признат този парламентарен план. За разлика от всички останали пунктове, тук президентът добре е обосновал своето искане. Интересно да забележим кой метод ще избере Конституционен съд. Дали ще избере методът да събори тези конституционни промени – да разгласи, че процедурата е била неконституционна. Иначе двоумя се, че има съображение да се разгласи двойното поданство като противоконституционно. Ако текстове бъдат приети за противоконституционни ще имаме един юридически вакуум. Няма да се върне остарялото състояние и ще би трябвало Народното събрание да уреди последствията от противоконституционното си решение ", счита Цеков.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР