Президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев дава в момента показания по делото

...
Президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев дава в момента показания по делото
Коментари Харесай

БЛИЦ TV: Плевнелиев защити Николай Ненчев за проваления ремонт на МиГ-29 и обвини Русия

Президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев дава сега показания по делото против някогашния боен министър Николай Ненчев. Той е обвиняем за ремонта на моторите на самолетите МИГ.

Според прокуратурата в интервала май-септември 2015 година Ненчев скрил в касата си контракт с " РСК МИГ " и почнал договаряния с Полша.

Припомняме, процесът против Николай Ненчев потегли в края на месец февруари 2017 година
Обвинението твърди, че в нарушаване на военния закон Ненчев не е утвърдил план за капиталов разход за ремонта на изтребителите и доставката на аварийни елементи, като по точи метод не е обезпечил авиационната сигурност и летателната валидност на самолетите за изтребителната авиация на Военновъздушни сили. По делото против Николай Ненчев към този момент беше разпитан актуалният държавен глава Румен Радев.

По незнайни аргументи през днешния ден на делото се появи и някогашният правосъден министър Христо Иванов, който разговаряше с президента и юриста на Николай Ненчев Радан Кънев.

Плевнелиев споделя за съвещанието на КСНС, което се е състояло след срещата на НАТО в Уелс през 2014 година, на което се взело решение всяка страна да усили парите си за защита до два % от брутния народен артикул. А срещата в Уелс била след събитията в Крим. На нея ясно било декларирано, че няма страна, която сама да може да се оправи и да подсигурява сигурността си.



Плевнелиев означи, че проектът за въоръжените сили през това време е бил изминал.

Като значими обстоятелства той показа, че през 2014-2015 са били обезпокоени от внезапно завишаване на нарушаването на зоната за отговорност от съветски самолети. На срещата в Уелс е било обърнато особено внимание на някогашните социалистически страни, че съветското въоръжение е остаряло и би трябвало да се приведе към стандартите на НАТО.

Затова Полша е дадена за образец като страна, надградила съветските МиГ-29 по стандартите на НАТО. Тогава президентът на Полша Комаровски е декларирал, че полските фабрики могат да ги надградят и той е споделил това на Ненчев. Полша може да ни помогне да надградим МиГ-29.

" По това в точния момент ние знаехме, че вървим към наказания против Русия, поради крещящото неспазване на правилата на международния ред ", съобщи Плевнелиев. Знаехме, че РСК МиГ и други компании щяха да попаднат там.



Той показа, че е дал своя вот за глобите, с цел да може да се върне Русия на масата за договаряния.

Плевнелиев съобщи, че като уверен евроатлантик НАТО и Европейски Съюз са нашето семейство и съвместимостта е безспорен престиж.

Говорили са с Ненчев за това, че РСК МиГ слагат тежки условия, като от една страна, са по-скъпи, и е бил осведомен от министъра на защитата, че РСК не могат да създадат съгласуемост със стандартите на НАТО.

Предметът на договарянията с Полша е ремонт, по този начин, че да се реализира съгласуемост със стандартите на НАТО, стана ясно още от думите на Плевнелиев.

Заседанието продължава с въпроси от страна на прокуратурата и отбраната на Николай Ненчев към Росен Плевнелиев.




Видео: Съйко СЪЕВ, БЛИЦ
Снимки: Канал 3

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР