Президент и премиер оставят противоречията си назад, докато трае кризата

...
Президент и премиер оставят противоречията си назад, докато трае кризата
Коментари Харесай

Президент и премиер загърбват противоречията си, докато трае кризата с коронавируса

Президент и министър председател оставят несъгласията си обратно, до момента в който трае рецесията с ковид, се разбра през днешния ден от изказване на премиера Бойко Борисов. Той, дружно с началника на оперативния щаб за битка със болестта ген.-майор Венцислав Мутафчийски, беседва с президента Румен Радев. След срещата Борисов уточни, че плановете на държавното управление и спешният щаб ще се дават всекидневно на президента.

Заразените с ковид COVID-19 в България набъбнаха до 43-ма, откакто през днешния ден бяха оповестени още два случая, единият от София, а другият от Плевен. Страната е в изключително състояние със затворени заведения за хранене, питейни заведения и нощни клубове, просветителни институции и са анулирани всички спортни, културни и публични събития. Вчера Националният действен щаб се разгласи за въвеждане на още по-строги ограничения против разпространение на болестта (ситуацията в действително време следете тук).

Общото изказване на президентът и министър председателят пристигна след няколко месеца, в който употребяват медиите, като канал за връзка и взаимно нападки. В началото на февруари Румен Радев разгласи, че смъква доверието си от държавното управление. В отговор от ГЕРБ заговориха за задвижване на процедура за предварително премахване на президента, само че в следствие се отхвърлиха от концепцията. В четвъртък те влязоха даже в неприсъствен спор и във връзка ковид. Поводът беше ролята на политиците в преодоляването на обстановката.

Радев прикани за единение и взаимност

В изявлението си след срещата през днешния ден президентът разгласи, че рецесията е опция българите да излязат по-силни и единни като народ, който може да преодолява тестванията. " Ако преодолеем тази зараза ще намерим и решението на всички насъбрани с годините проблеми, тъй като те могат да се решат от единността, честността, персоналната отговорност и уважението към човешкия живот. Моят апел е за единение и взаимност ", означи Румен Радев.

Президентът акцентира, че ограничаващите ограничения, въведени с изключителното състояние, са нужни и би трябвало да се съблюдават. Той обаче не скри, че има забележки по метода, по който те бяха въведени и резултатът, който беше провокиран. Както е известно, изключителното състояние беше въведено без координиране с президента.

Румен Радев прикани за цялостна готовност на обществото и взаимност. " 30 години българите се спасяха по единично. Време е да осъзнаем нуждата от гражданска отговорност и социална взаимност. Никой не може да избави себе си, в случай че няма отговорно държание от другите ", означи президента.

По 1000 лв. в допълнение за медиците

Той уточни, че здравната и обществените системи в страната би трябвало да устоят макар трупаните с десетилетия проблеми и прикани да се поддържат лекарите. В отговор министър председателят Борисов разгласи, че всички медицински експерти, които са на първа линия в битката с заболяването, ще получават по 1000 лв. месечно в допълнение към заплатата си.

Румен Радев прикани държавното управление да предложи механизми за подкрепяне на най-засегнатите, които ще останат без работа и приходи, като се търси и дейната помощ на Европейски Съюз. Според него в този момент е и моментът младите да оказват помощ на старите.

В отговор Бойко Борисов сподели, че е склонен с предложенията на президента, само че парите от бюджета би трябвало да се харчат рационално. " Трябва да следим запасите, като осигурим първо пенсии, заплати на лекари, войска, полиция - всички, които обезпечават ред, сигурност и здраве ", добави той.

Борисов добави, че за всеки разходван лев ще се мисли за дълъг интервал на време, с цел да може страната да издържи.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (475)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР