Презентация пред Четвъртата годишна конференция "Адаптация и управление на дигитални

...
Презентация пред Четвъртата годишна конференция "Адаптация и управление на дигитални
Коментари Харесай

Около 10% от привлечените средства са онлайн депозити

Презентация пред Четвъртата годишна конференция "Адаптация и ръководство на цифрови портфейли и банкови услуги за клиенти по време на пандемия ", проведена от "БАНКЕРЪ ".

Първоначалните прогнози, правени на сходни конгреси преди към 4-5 години, и отнасящи се до навлизането на дигитализацията в банковите услуги през идващите 10 години, са безусловно изпреварени от това, което се случва сега. Дигитализацията към този момент е на всички места.

Предизвикателствата пред една по-малка институция, каквато е „ Търговска банка Д “ сигурно са още по-сериозни от позиция на вложенията, които следват процеса на цифровизация и от позиция на прехвърлянето на ноу хау. Но по едно и също време с тези по-големи провокации, има и по-големи благоприятни условия. Те са свързани с това, че и по-малките участници могат да бъдат равнопоставени и да намерят опция да развият един по-широк пазар, на който да се конкурират наедно и дружно с останалите участници.

Каква концепция скицираме за цифровата промяна?

Разбира се, нищо по-различно от останалите сътрудници, които са на пазара. Идеята е да сменяем настоящите процеси, които са хартиено основани и протичащи се в клоновата мрежа, с един по-дълъг развой, отнемащ време, с нещо, което е 24/7online през разнообразни канали за дистрибуция, и които включват цифровите платформи.

В тази връзка в „ Търговска банка Д “ са в ход разнообразни планове, свързани с отдалечена продажба и ръководство на финансови артикули и услуги, с цифровизация, токенизация на карти, безконтактно заплащане на нашите АТМ устройства, с многофункционално мобилно приложение, защото ние стартирахме този развой по-късно. Но се надяваме да използваме това закъснение с наваксване по повод в действителност на един по-силен комплекс от положително потребителско прекарване. То ще е съчетано с цялостна гама от функционалност, с висока степен на сигурност за потребителите и с опциите, които и регулациите ни дават - като се изключи че ни карат да влагаме и ни лимитират в някакъв смисъл. Имам поради точно отвореното банкиране по линия на PSD 2.

Това, което може би отличаваше „ Търговска банка Д “, бе, че тя започва малко изпреварващо този развой - преди COVID-пандемията. Бидейки в действителност по-малка институция, която разчита на привличане на запас единствено и извънредно от локалния пазар, при процеса по отдалечено стъпване в потребителски връзки бе напълно разумно изборът ни да се спре на един подобен първичен артикул, който е от страната на пасива, на срочен депозит, какъвто беше онлайн депозитът.

Ние също си партнираме с „ Евротръст “, които са наложеният снабдител на удостоверителни услуги, както стана ясно за съвсем всички български банки. Постарали сме се в един подсъзнателен, от позиция на прекарване за клиентите, интерфейс - в микросайти, в лендинг страница - да предоставим цялостното прекарване. И малко по малко то да бъде елементарно за разбиране и да опосредства бързината на самия развой по онбординг. Това е отвън стъпките, които се случват в процеса по влизане в потребителски връзки, които са изцяло общоприети и в действителност не се разграничават по нищо от останалите – цифрово сключване, преди този момент идентификация на клиентите.

Целият пакет от документи - искане, контракт, общи условия, заявления и цялата информация, която е събрана от клиентите, – включително, несъмнено, с идентификацията им и с разпознаването им като такива, в унисон с регулациите, се изпраща до банковата осведомителна система и до системата за интернет банкиране.

След това клиентът, бивайки сполучливо разпознат и подписал документите, получава своите криденшъли за деен достъп до D Bank online платформата за интернет банкиране, където го чака IBAN номер и задължението да зареди своята депозитна сметка в 10-дневен период. Същото, несъмнено, като развой се случва и за съществуващи клиенти – по обичайния метод – през самата платформа за интернет банкиране.

Преди да опиша и за преимуществата, които, в действителност, са част от всичко това, което коментирахме дотук, още няколко числа за статистика.

От момента на стартирането на продукта

през предходната година до сегашния ден (20 ноември 2020 г.) – към 10% от привлечените депозитни средства се падат на онлайн депозита. И макар че депозитите, както знаем, са обичайно закостенял артикул, за къс период се реализира добър дял по отношение на останалите, които са насъбрани с десетилетия.

Да загатна и още една друга стойност като съответствие – за този интервал близо половината от чистото повишаване на привлечени средства по депозити също се пада на онлайн депозита, тъй че новият бизнес влиза напълно добре през този отдалечен канал.

Накрая бих приключил с изгодите, както за клиентите, по този начин и за банката.

Естествено, че неприсъственият развой може да се инициира от всяка една точка – да се ръководи и да се приключи от нея, да се получат по-атрактивни условия, да се получи по-персонализирана услуга. Това, което коментирахме в предходните полемики – данните и тяхното анализиране и разбирането на потребителско държание - е в действителност едно от скъпите неща.

В по-конкретен проект имам поради достъпа до платформата за интернет банкиране, който, несъмнено, дава опция и за много необятен набор от неприсъствени интервенции и безвъзмезден електронен автограф от сътрудниците от „ Евротръст “.

Разбира се, изгодите за банката също са съществени – не беше належащо да се вършат вложения в необятно покритие от клонова мрежа, в скъпи местоположения, имахме оптимизация на разноски и, на последно място, помислихме и за грижата за околната среда.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР