Как в банка ДСК адаптирахме стратегията за развитието на дистанционните

...
Как в банка ДСК адаптирахме стратегията за развитието на дистанционните
Коментари Харесай

Сливането на две банкови институции, чрез работа от „хоум офис“, не се е случвало в Европа

Как в банка ДСК адаптирахме тактиката за развиването на отдалечените канали с метода, по който правим обслужване на клиентите.

Убеден съм, че всяка от банковите институции у нас е имала проекти за развиването си през 2020 година, които бяха мощно промени след настъпването на пандемичната обстановка. Термините като безконтактно и отдалечено са станали слоган на съвсем всички участници на пазара, само че освен в региона на финансовите услуги, а и на цялото общество. Голяма част от участниците в действителност осъзнаха здравословния смисъл на тези термини, тъй че безконтактно и отдалечено в действителност се оказа сигурният метод да се предпазваш от сходна пандемична обстановка.

Своевременно реагираха и картовите организации на Виза и Мастър карт, като подвигнаха безконтактния предел по картовите заплащания на 100 лв.. Това въвлече банките, които оперират лични процеси, в нужда да трансформират и приложенията, и профилите на чиповете, само че то в действителност бе в интерес на потребителите.

Специфичното за банка ДСК

Може би множеството от вас са в течение, че ние имахме една голяма задача по миграция и консолидиране на Експресбанк със съпътстващи интеграционни планове и разработки.

Миграцията, която направихме и сливането на Експресбанк с базата данни да ДСК се извърши по извънредно доминиращ отдалечен метод. Тоест екипите, които направиха тази миграция - може би над 90%, работеха "хоум офис ", до момента в който правиха всички процедури. Това е в действителност едно забавно прекарване. Може би сходно обединение на две банкови институции с сходен мащаб не се е случвало в Европа.

С какво оказа помощ итерацията на клиентите?

По време на сливането се наложи да преиздадем над 450 хиляди карти ,

а по-късно те трябваше да се раздадат на клиентите на Експресбанк.

Това, което ни оказа помощ, с цел да ги раздадем по време на пандемия бе една създадена услуга за доставка на пин, който е нужен, с цел да отговори на извънредно многото условия за сигурност. Щастие за нас беше, че започнахме да създаваме тази услуга преди пандемията, която в следствие се оказа потребна.

По време на сливането се наложи една част от клиентите да преподпишат изискванията по договорите, само че тук в изгода влязоха отдалечените услуги на Евротръст (компания, която обезпечава отдалечно подписване). По този метод успяхме да пренасочим към отдалечени канали една забележителна част от тези клиенти.

Успяхме да реагираме по повод и на апликационните документи, които се постановяваше да подпишат клиентите, искащи да се възползват от мораториума. Тоест това бяха едни екстра действия и разработки, с които мисля че се справихме добре и успяхме да реагираме и да приспособяваме в интерес на потребителите.

Вижте цялото присъединяване

Другата специфичност, която на мен ми направи усещане е, че по време на тази рецесия и подготовката за "хоум офис ",

складовите наличия на преносими компютри в България бързо се изчерпаха .

Най-вече от банкови институции, само че и от други браншове. Тоест от ден на ден компании и кооперативни клинети се наложи на оборудват своите консуматори, в това число и дечицата за онлайн образование, което пък е една сериозна причина, тези консуматори по-лесно да доближат и до финансовите услуги от разстояние.

Статистиката, която мога да споделя е, че

онлайн банкирането порасна от март до юни с 22%

за самостоятелни консуматори.

За сметка на това мобилно банкиране на жители, растежът, който се видя за транзакции, инициирани през тези канали от март до септември, е 88 на 100.

Най-сериозният растеж, който следим е при онлайн банкирането измежду фирмените консуматори, който бележи растеж от март до юни с 11 на 100. Тоест - компаниите все по всеобщо навлязоха, посредством може би и на "хоум офис " оборудването и интернет достъпа до фирмените запаси, към потреблението и на този метод за ускорение на финансови услуги.

Както госпожа Нина Стоянова анонсира регулаторните органи също са забелязали нуждата от шлайфане на правната рамка на част от услугите, които се създават от банките, в това число онлайн бординга, както бе упоменато. Има някой условия, които постановат да се откри салдото сред удобството на потребителя и сигурността, както на цялостната система, по този начин и на самия консуматор с рационален и удобен метод в правната рамка.

Най-вече, изтъквам – валидиране на Закона за ограниченията против изпиране на пари на един благонадежден източник на информация по различен прийом, което условие до някаква степен, вменява в допълнение утежняване на част от процесите.

Предизвикателствата, които банка ДСК имаше със сливането и с Ковид.

Кое от интервала на обединение беше най-голямото предизвикателство за клиентите на Експресбанк, които трябваше да станат клиенти на ДСК.

Точно тази пандемична обстановка! Така че започнахме дейна връзка с клиентите, по какъв начин по равномерен метод да се заобикаля скупчването на хора в офисите. Създадохме нужната организация клиентите да бъдат канени поетапно в офисите, когато е належащо съответни услуги да се правят „ лице в лице “. Точно в този миг се наложи да обърнем връзката и да разсрочим във времето тези действия, в това число и част от дейностите в юридически аспект.

Месец и половина след самото обединение довършвахме и завършвахме част от дейностите с нужните доработки в системите. Като да вземем за пример, картовата система се доработи в допълнение, с цел да продължат клиентите на Експресбанк да употребяват отчасти услуги по старите си пластики, само че това пък даде едно в допълнение време и за клиентите и за нас да балансираме в тази обстановка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР