Презастрояването в някои квартали на София е един много сериозен

...
Презастрояването в някои квартали на София е един много сериозен
Коментари Харесай

Фандъкова и Герджиков бранят подробните устройствени планове, кметицата де факто защити шефа на КПКОНПИ

Презастрояването в някои квартали на София е един доста сериозен проблем, който съществува от десетилетия. Беше позволено връщане на земи в дворове на учебни заведения, детски градини, даже в Южния парк. Как е станало това – известно е, само че е хубаво отвреме-навреме да се разяснява. Разбирам доста добре хората. Това съобщи столичната кметица Йорданка Фандъкова по въпроса " застрояване на София ".
Същевременно Фандъкова разгласи, че е деятелен участник по тематиката и поискала от Народното събрание да одобри краен период за връщане на аграрни земи, само че отговор от там. По думите ѝ пред Нова телевизия, който е желал да се грижи за земите си, е имал опция и в този момент връщането съставлява опция за далавери.
Кметицата категорично акцентира, че, които са или зелени площи, или планувани за детски градини и учебни заведения. Тя уточни и, че предложенията за отчуждавания, които правели Българска социалистическа партия, можело да се поясняват " по-скоро " като опити за брокерски игри.
Фандъкова разяснява и тематиката с оставката на проектант Влади Калинов като началник на строителния надзор към Столична община. Тя уточни, че Калинов вярно е установил нарушаване на строителя, което не било на притежателя т.е. не ръководителя на КПКОНПИ Пламен Георгиев е построил терасата си, само че не можело да останат подозрения в обществото за защита на Георгиев. Фандъкова разгласи, че е сигурна, че Георгиев " въобще не е и подозирал " какво е станало на покривите, които закупил, само че нарушаването си било нарушаване, а Калинов не е работил поради това, че става въпрос за ръководителя на Антикорупционната комисия.
" Винаги съм работила по този метод. За страдание съм се разделяла с хора, които са били експерти, само че са допускали неточност – считам, че това е отговорността ", сподели столичната кметица.
По въпроса с Борисовата градина,. Кметицата увери, че щели да се вземат поради всички оферти, с което де факто удостовери, че процедурата няма да се стопира. Тя не пропусна да се върне на интервала 1995 - 1997 година, когато били вземани " решения на мрачно " за Борисовата градина, като даде за образец къпалнята " Мария Луиза " и Летния спектакъл. В навечерието на Коледа на 2002 година, парцелите са трансферирани от " Софийски парцели " в смесено сдружение, където общината няма надзор и където има активност " хотелиерска активност ". С Подробен устройствен план споделяме на притежателите, че могат да вършат единствено лятна къпалня, акцентира Фандъкова.
Изненадващо или не, кметицата разгласи, че новоремонтираната ул. " Граф Игнатиев " още не е призната. Можело да има още санкции, а наложените до момента били " за сектори от 15 декара от общия ремонт с повърхност 40 декара ". В тези 15 декара ставало въпрос за 5%.
Йорданка Фандъкова не зае твърда позиция дали " Златен век " е издигнат и сега повече, в сравнение с е трябвало по позволение - т.е. до 8 етаж най-вече, а има 17 вдигнати към този момент. Тя уточни, че съдът ще реши.
На въпрос дали ще се кандидатира нов мандат, Фандъкова отговори, че ще каже като наближи крайния период за оповестяване на кандидатури.
Гледната точка на ръководителя на СОС
Това, което ме тормози, са настояванията за прекъсване на приемането на подробни устройствени проекти. Единственият метод да се отбрани една територия против застрояване и презастрояване е подробният организационен проект. В момента се дава обещание по този метод, без ПУП-ове, да се спре презастрояването. Това съобщи ръководителят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков по отношение на настояванията на самодейността " Обединена София против презастрояването ".
Герджиков обаче разяснява тематиката пред Българска национална телевизия, без да прецизира, че настояването е този общински съвет да спре да приема ПУП-ове, тъй като му остава напълно малко от мандата. Той само пресметна, че този СОС ще работи до октомври, без да споделя и дума за лятната почивка и предизборната акция през септември, когато има и два огромни празника – 6 септември и 22 септември. Вместо това общинският консултант настоя, че с Подробен устройствен план ще се пази от застрояване " с оптималната компактност ", в това число в Борисовата градина. Само с Подробен устройствен план щяло да има урегулиране, да има зелени площи и детски градини, другояче щяло да се строи на парче. Ако няма Подробен устройствен план и не се позволи оптимално застрояване, каквото нормално желае строителят, може да има правосъдни искове, предизвести Герджиков.
Попитан по отношение на смяната за " Маймунарника ", " Веселото село " и автокъща " Капитолия ", Герджиков се върна до 1997 година, когато терените били дадени на " Софийски парцели " и те са ги дали чартърен. По думите на Герджиков,. " Софийски парцели " отказали и почнали каузи, а на първа инстанция е извоювано това против " Капитолия ”. Но, по думите на Герджиков, още по-категорично било парцелите да минат под ръководството на сдружението " Паркове и градски градини ".
Попитан за абсурда по време на вчерашното съвещание на СОС с тенис кортовете на Юлия Берберян и по какъв начин взела 21 декара в Борисовата градина против 15 панелки в " Люлин " и " Обеля ", Герджиков отговори, че било ясно, че 21 декара в Борисовата градина не костват толкоз. Същевременно обаче той не сподели какъв брой тъкмо костват, като единствено маркира сметката на сътрудника си Борислав Иванов, че по този начин една панелка коствала 750 000 лв.. " Ако има някаква процедура това да се върне обратно, то би трябвало да се направи. Ако няма, да ни е обеца в бъдеще ", заключи ръководителят на СОС. Той разгласи и, че щяло да има транспарантна процедура за отдаване на безстопанствени в този момент спортни обекти.
За край Герджиков увери и, че " последващи общински препоръки ще взимат съответни решения " по отношение на готвеното по тактика повишаване на зоните за паркиране и въвеждане на алена и жълта зона за паркиране. Припомняме, че СОС се отхвърли да оскъпи синята зона в тактиката, както беше планувано – на 3 лв., точно с аргумента, че това било тактика и тя не може да е обезателно обвързваща. Председателят на СОС се оправда и с наводнението по " Солунска " преувеличавало се, само че не трябвало да е по този начин, реагирало се било съответно по-късно. Почти същото сподели и Фандъкова - че бързо било реагирано за отпушване на шахтите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР