През юни двамата лидери договориха принципна рамка за създаване на

...
През юни двамата лидери договориха принципна рамка за създаване на
Коментари Харесай

Германия може да не подкрепи Макрон за бюджета на еврозоната

През юни двамата водачи договориха кардинална рамка за основаване на общ бюджет на еврозоната.

Още по тематиката
Франко-германският мотор възпламени

Германия одобри еврозоната да има обособен бюджет, което ще отвори врата за повече промени в единната европейска валута
21 юни 2018
Меркел и Макрон независимо отвориха " нова глава " за еврозоната

Двамата ще показват предложенията си за промяна пред останалите страни членки след няколко дни в Брюксел
20 юни 2018
" Да построим Европа още веднъж " на Макрон се сви до бледа реплика

Много значима среща с Меркел съответства с сериозни дни за немския канцлер
19 юни 2018
Меркел най-сетне показа концепциите си за промяна на еврозоната

Призивите на френския президент Макрон получиха отговор след месеци очакване
4 юни 2018 Германското държавно управление може да отдръпна поддръжката си за общ бюджет на еврозоната – едно от настояванията на френския президент Еманюел Макрон за промяна. През юни т. година Макрон и Ангела Меркел независимо договориха кардиналната рамка за основаване на общ бюджет на 19-те страни членки на еврозоната. Само два месеца по-късно, обаче, от немското министерство на финансите идва сигналът, че съдружниците на Макрон са трансформирали позицията си.

Ще даде ли Германия на заден?

" Защо би трябвало да отслабим Европейския съюз, като създадем паралелна конструкция? ". Този въпрос е задал немският зам.-министър на финансите Йорг Кукис в изявление за Financial Times. Според Кукис за Европейски Съюз по-важно е да се измисли по какъв начин " бюджетът може да способства за стабилизация, конкуренция и конвергенция " и че това е " по-уместният въпрос ", написа изданието.

На срещата си през юни в замъка Месеберг край Берлин Меркел и Макрон се договориха Европейски Съюз да изготви общ европейски бюджет за еврозоната, който да влезе в действие от 2021 година Бюджетът би трябвало да подтиква вложенията и да предизвиква икономическата конвергенция във валутния съюз.

Договорката с Меркел беше сериозен пробив за Макрон, който година откакто завоюва президентските избори, не беше съумял да притегли на своя страна най-ключовия вероятен съдружник в Европа. В края на май т. година Меркел приключи траялото прекомерно дълго безмълвие по тематиката и в характерен за нея жанр, без каквото и да било предупреждение, одобри концепцията на Макрон. Според подписаната малко по-късно кардинална рамка двамата водачи договориха бюджетът на еврозоната да се финансира от страните членки и други европейски запаси.

Според Кукис обаче приоритет на Германия би трябвало да бъде финансова помощ за страни в потребност да се обезпечава през бюджета на Европейски Съюз. В изявление за сп. Spiegel през юни началникът на Кукис – немският финансов министър Олаф Шолц, стартира сходна концепция. Предложението на Шолц е да бъде основан " презастрахователен фонд ", от който да могат да се възползват страни, ударени от криза.

Темата сигурно ще бъде разисквана на срещата на финансовите министри на Европейски Съюз, която ще се организира в Австрия идната седмица. Бюджетът на еврозоната, обаче, е единствено една от няколко оферти за промяна, написа FT.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР